Tamara Vučić u poseti Keniji

06. okt 2024.
Supruga predsednika Republike Srbije i naša koleginica Tamara Vučić sastala se u Keniji sa premijerom i ministrom spoljnih poslova i dijaspore Musalijem Mudavadijem, kao i sa prvom damom Kenije Rejčel Ruto.

Na sastanku sa Mudavadijem, potvrđeni su tradicionalno prijateljski odnosi dve zemlje, i konstatovano da je Jugoslavija bila među prvih deset država koje su priznale nezavisnost Kenije 1963. godine.

Tamara Vučić zahvalila je Keniji na podršci državnim i nacionalnim interesima Srbije, posebno kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Razmatrane su mogućnosti za bližu saradnju u oblastima turizma, sporta, obrazovanja i digitalizacije, a Keniji je upućen poziv za učešće na izložbi Ekspo 2027, čiji će domaćin biti Srbija.

Na sastanku sa prvom damom Kenije izražena je obostrana spremnost za unapređenje bilateralnih odnosa, posebno u domenu obrazovanja, turizma, sporta i kulture.

Tema razgovora bio je i program “Svet u Srbiji”, a sa naše strane je potvrđena spremnost za povećanje broja stipendija za studente iz Kenije.

Tamara Vučić i Rejčel Ruto posetile su školu "AEF Ruben", i razgovarale o mogućnosti organizovanja sportskih kampova za decu iz Kenije u Srbiji, kao i sveukupnim aktivnostima u sferi sporta.

Zahvalivši na gostoprimstvu, Tamara Vučić je izrazila nadu da će biti u prilici da toplu dobrodošlicu prvoj dami Kenije uzvrati u Beogradu.

Foto: Tanjug