Tamara Vučić govorila na skupu GS UN posvećenom ekologiji

01. apr 2023.
Tamara Vučić je, tokom obraćanja na prvom obeležavanju Međunarodnog dana nultog otpada, kojem su, između ostalih, prisustvovali i Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i supruga predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana Emine Erdogan, istakla da je pitanje očuvanja životne sredine jedno od ključnih za celokupno čovečanstvo.

„Od suštinskog značaja je da se prizna bliska povezanost između iracionalne potrošnje, povećanje proizvodnje i globalnih izazova. Nula otpada ne govori samo o smanjenju proizvodnje otpada, već je to način života i filozofija koja iziskuje solidarnost, razmenu najboljih praksi i koordiniranu akciju svih onih koji mogu da daju pozitivan doprinos promeni“, rekla je između ostalog Tamara Vučić, napominjući da je suština promena u tome da svako od nas počne da menja svoje navike. 
 
Tamara Vučić se takođe osvrnula i na sve ono što je po pitanju obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine urađeno u Republici Srbiji, koja gaji dugu tradiciju aktivizma na polju očuvanja životne sredine i koja je među prvim zemljama u Evropi osnovala nacionalne parkove. 
 
„Da bismo podržali proces disanja, metaforički govoreći, učinili smo značajna stremljenja ka obnovljivoj energiji izgradnjom najvećeg vetroparka na zapadnom Balkanu pre četiri godine. Kao kandidat za članstvo u EU, Srbija je usvojila EU Zelenu agendu za zapadni Balkan. Takođe, Vlada je pokrenula inicijative za smanjenje otpada i promovisanje održivih praksi, poput smanjenja plastične ambalaže i usvajanja cirkularnih poslovnih modela. Posebno smo posvećeni edukaciji najmlađih, jer oni su naša budućnost. Ovde smo da bismo transformisali Zemlju u bolje mesto za sve nas, zato hajde da udružimo snage i uradimo sledeće - smanjimo, ponovo koristimo i recikliramo“, rekla je Tamara Vučić, posebno zahvalivši prvoj dami Turske Emine Erdogan na neumornoj posvećenosti pitanju očuvanja životne sredine i zalaganju za promovisanje koncepta nultog otpada. 
 
Nakon obraćanja, gđa Tamara Vučić je prisustvovala izložbi posvećenoj upravo doprinosu koji je prva dama Republike Turske Emine Erdogan dala razvoju projekta o nultom otpadu, ne samo u okviru granica svoje zemlje, već i na globalnom nivou. Projekat o nultom otpadu pokrenut je pre pet godina pod pokroviteljstvom supruge turskog predsednika, sa ciljem borbe protiv klimatskih promena kroz prevenciju lokalnog otpada, uspostavljanje sistema odvajanja i recikliranja otpada od strane opština, razvoj inovativnih projekata u kojima se otpad ponovo koristi, kao i kroz uspostavljanje sistema zasnovanog na predviđanju pre nego što otpad nastane. Pored ovog projekta, Emine Erdogan je 2017. godine pokrenula Rezoluciju o inicijativi za nultu otpad, koja je usvojena u Ujedinjenim nacijama i nakon koje je 30. mart proglašen Međunarodnim danom nultog otpada.  
 
Hakon završene izložbe, Tamara Vučić se upisala u knjigu žalosti povodom razornog zemljotresa koji je odneo na desetine hiljade života u jugoistočnom delu Turske. 
 
Boravak u Njujorku Tamara Vučić iskoristila je i za sastanak sa Emine Erdogan, na kome je još jednom je izrazila saučešće narodu Turske zbog razornog zemljotresa. Na sastanku je bilo reči o zaštiti životne sredine, nultom otpadu, kao i daljim mogućnostima za povećanje stepena zaštite prirode, koji predstavljaju ključ očuvanja ekologije. 
 
Tema razgovora bila je i bilateralna saradnja, sa posebnim akcentom na razmeni u domenu kulture, a sagovornice su razmenile mišljenja i na temu problema prekomerne težine u školskom uzrastu dece i razgovarale o iskustvima i koracima potrebnim da bi se došlo do promena u domenu ishrane i zdravog načina života u dečjem uzrastu. Nakon sastanka, Tamara Vučić prisustvovala je iftar večeri čiji je domaćin bila prva dama Turske.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug