Starović: Opredelili smo se za suverenu i nezavisnu spoljnu politiku

25. maj 2022.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da su obaveze Srbije kao države koja je u procesu pristupanja EU da postepeno usklađuje svoju spoljnu politiku sa zajedničkom spoljno-bezbednosnom politikom EU do momenta punopravnog članstva i naglasio da Srbija ne želi da bira između Istoka i Zapada i da se država opredelila za onaj put koji je teži, ali daje rezultate.

„To je suverena i nezavisna spoljna politika. Takav kurs se nalazi sada pred dodatnim izazovima nakon 24. februara i to nije tajna”, rekao je Starović gostujući na Insajder televiziji.

Prema njegovim rečima, držimo se pre svega naše spoljne politike koja proizilazi ili izvire iz zaključaka Saveta za nacionalnu bezbednost koji su doneti već 25. februara, dan nakon početka rata u Ukrajini i upravo na tom kursu istrajavamo već puna tri meseca.

Starović kaže da iz palete loših rešenja biramo ona koja će doneti najmanje štete našoj državi.

Državni sekretar je naveo da se svaki dan čuju poruke svetskih zvaničnika da je neophodno da Srbija izabere stranu i da postoji ta želja da se Srbija u potpunosti uskladi sa onim “što zovu zajedničkom spoljno-bezbednosnom politikom EU”.

„Međutim, ako ćemo da pogledamo ono što piše u papirima, ono što predstavlja zaista naše obaveze kao države koja je u procesu pristupanja EU, to je da mi postepeno usklađujemo svoju spoljnu politiku sa zajedničkom spoljno-bezbednosnom politikom EU“, naglasio je Starović.

Kako je naveo, država „veoma racionalno donosi svoje spoljnopolitičke odluke“, a racionalna procena je da bi pristupanje režimu sankcija protiv Rusije nanelo u konkretnom smislu više štete, nego neuvođenje, pre svega u pogledu očuvanja energetske bezbednosti.

„Koja je cena veća - to se preispituje svakog dana“, rekao je državni sekretar.

Povodom zahteva privremenih institucija samouprave u Prištini za prijem u Savet Evrope, Starović je rekao da nas očekuje velika bitka koja suštinski nije ni počela.

Starović je podsetio da se na nedavnoj sednici Komiteta ministara Saveta Evrope u Torinu zapravo tema članstva tzv. Kosova nije našla ni na dnevnom redu, da je potrebna dvotrećinska većina u Savetu Evrope za taj zahtev, da je matematika na strani Prištine, ali i naglasio da se do sada države nisu uvek u međunarodnim forumima striktno opredeljivale spram toga da li su priznale nezavisnost tzv. Kosova ili ne.

„U momentu kada proces bude započet, a ne znamo kada će to biti, on će trajati ne manje od godinu dana, može trajati i tri, četiri godine“, objašnjava Starović.

Na pitanje kada će predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštiti koje su četiri države povukle priznanje tzv. Kosova, Starović je rekao da predsednik predstavlja Srbiju u inostranstvu i ima najbolji pregled situacije i da će on proceniti kada će da upozna javnost.