Starović: Odnosi Srbije i Turske kičma stabilnosti u regionu

08. sep 2022.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da odnosi Srbije i Turske predstavljaju kičmu stabilnosti u regionu, a da se naša dobra ekonomska saradnja preliva i na oblast politike.

Starović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da Srbija i Turska rade na očuvanju mira i stabilnosti i da Turskoj nije u interesu destabilizacija regiona koja bi mogla da ugrozi brojne turske investicije u Srbiji.

"U Ankari je sazrela svest da dugoročne interese ne mogu ostvariti kroz sukob sa Srbijom, već da je potrebna pragmatična i konstruktivna saradnja sa Srbijom i da to donosi  rezultate", kaže Starović, i naglašava da stoji konstatacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića o zlatnom dobu odnosa Srbije i Turske, o čemu je govorio tokom posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu.

Starović je rekao da je Turska je jedan od 10 najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i značajan investitor, kao i da u Srbiji posluje 1.300 turskih kompanija koje zapošljavaju oko 10.000 radnika.

"Bez učešća Turske i turskih kompanija ne bismo mogli da ubrzano radimo na auto-putu Beograd-Sarajevo. To jeste vidljiv plod saradnje Turske i Srbije", naveo je Starović, i dodao da Turska ima svoje interese na Balkanskom poluostrvu, ali da kroz razvoj ekonomske saradnje političko prisusustvo Turske kanališemo na pozitivan način.

Starović je naglasio da je juče potpisano sedam značajnih sporazuma sa Turskom, a da je jedan od najvažniji onaj koji se odnosi na putovanje građana Srbije u Tursku samo sa ličnim kartama, kao i građana Turske u Srbiju, a za koji navodi da će stupiti na snagu tokom naredne godine.

Starović je govorio o brojnim zajedničkim investicijama Srbije i Turske, navodeći auto-put Beograd-Sarajevo i regionalni put Novi Pazar-Tutin, ali i o saradnji u oblasti vojne industrije, kao i o značaju Turske kao tranzitne zemlje za dopremanje gasa i nabavku struje.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova je istakao i jasnu i direktnu podršku Turske inicijativi "Otvoreni Balkan".

"Uz podršku Mađarske, Turske i Grčke, uz snažnu podršku i SAD, verujem da se polako stvaraju uslovi da inicijativa zaživi u punom kapacitetu", kaže Starović, i dodaje da će inicijativa dati prave efekte u ostvarivanju rasta od sedam odsto godišnje ako je budu činile pet država, odnosno šest partnera.

Na pitanje o stavu Turske o Kosovu i Metohiji, Starović je rekao da ne možemo da se zavaravamo i podsetio da je Turska od 2008. bila jedna od najsnažnijih sponzora tzv. nezavisnosti „Kosova“, ali da u posednjih šest godina svedočimo određenim korekcijama u pristupu zvanične Ankare.

"Nema više onih izjava predsednika Erdogana koje smo imali u Prizrenu 2014. godine, 'Kosovo je Turska, Turska je Kosovo'. Već nekoliko godina unazad taj pristup je daleko bolje balansiran. Turska politika govori o potrebi za nekakvim kompromisom, rešenjem koje će biti prihvatljivo za obe strane. Predsednik Erdogan je govorio o tome da je za Tursku neprihvatljivo formiranje bilo kakve 'velike Albanije' i to jesu poruke koje su veoma korisne", rekao je Starović.

Govoreći o konstruktivnoj ulozi Turske, Starović je podsetio na važan sporazum iz juna ove godine koji se odnosi na dogovor o Mapi puta za realizaciju energetskog sporazuma vezan za snabdevanje strujom severa Kosova i Metohije.

"Jedan deo tih razgovora o usaglašavanju mape puta je vođen upravo na teritoriji Turske, uz jednu konstruktivnu ulogu i turske države i turskih elektroenergetskih kompanija. Pokazalo se u praksi da Turska takođe može dati svoj konstruktivni doprinos i to je nešto što moramo pozdraviti", naveo je Starović.