Starović: Državni vrh Srbije spreman da se bori za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa

22. jul 2021.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Starović izjavio je da je državni vrh Srbije spreman da se na svakom mestu bori za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.

Starović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, upozorio na pogoršanje bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji, kao i na drastično povećanje nasilja prema pripadnicima srpskog naroda u južnoj pokrajini.

Kako je podsetio, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je prilikom nedavnih razgovora u Briselu pokazao listu sa više od 80 incidenata, koji su se dogodili u prvoj polovini 2021. godine.

Takođe, državni sekretar je istakao da se, kad god nema napretka u dijalogu Beograda i Prištine, bezbednosna situacija pogoršava, ocenivši da su kosmetski Albanci, istorijski posmatrano, bili nagrađivani za narušavanje mira.

Osvrćući se na izjavu predsednika Vučića da Srbija nikada neće biti na repu Evrope, Starović je rekao da je naša država ostvarila najvišu stopu rasta, bez obzira na pandemiju, ukazavši na to da se nalazimo na putu jačanja, što potvrđuju zabeleženi rezultati u proteklom periodu.

Starović je mogućnost dolaska investicione banke „Goldman Saks“ na srpsko tržište ocenio kao pozitivnu vest, naglasivši da bi se time stvorio i značajan potencijal privlačenja investicija iz Sjedinjenih Američkih Država.

Upitan da prokomentariše to što je Nezavisna međunarodna komisija, na čijem čelu je izraelski istoričar Gideon Grajf, utvrdila da u Srebrenici nije bilo genocida, Starović je rekao da taj izveštaj predstavlja važan korak u utvrđivanju svih relevantnih činjenica i pune istine o događajima, kao i da treba nastaviti rad na utvrđivanju istih o tragičnim zbivanjima u regionu Podrinja tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini.