Starović: Česti susreti sa nemačkim zvaničnicima razlog za optimizam

05. jun 2022.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da je predstojeća poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca Beogradu važna s obzirom na veliki značaj saradnje sa Nemačkom, koja za Srbiju predstavlja ubedljivo najvećeg spoljnotrgovinskog partnera, kao i da nam česte posete i susreti sa nemačkim zvaničnicima daju razloga za optimizam.

Starović je u intervjuu za “Alo” rekao da je dolazak nemačkog kancelara važan i zbog toga što predstavlja svojevrsni uvod u samit EU i zapadnog Balkana koji će biti održan 23. juna u Briselu, na kome se očekuju važne poruke o evropskoj budućnosti regiona, pre svega od vodećeg nemačko-francuskog dvojca.

Na pitanje da li je kancelar Šolc na bilo koji način uslovljavao posetu nedolaskom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Beograd, Starović je naveo da je poseta Šolca Beogradu planirana i zakazana, a da li postoje neki dodatni uslovi za njenu realizaciju, to je pre svega pitanje za nemačku stranu.

Starović je rekao da nije tajna da postoje određeni izazovi u realizaciji posete Sergeja Lavrova, i oni tehničke prirode, koji će verovatno biti razjašnjeni.

Prema njegovim rečima, za nas je veoma važno da očuvamo adekvatan nivo dijaloga sa svim međunarodnim partnerima, a komplikacije s kojima se suočavamo nisu posledica naših želja ili delovanja.

Upitan o ratu u Ukrajini, Starović je naveo da se boji da ratni sukob na istoku Evrope neće brzo biti završen, a čak i da se to desi, posledice sukoba ćemo svi osećati u budućnosti.

Starović je dodao da je u takvim okolnostima za nas od najveće važnosti da sačuvamo mir i stabilnost u našem regionu, pružimo ruku saradnje susedima i obezbedimo dalji ekonomski razvoj kojim ćemo uhvatiti priključak s našim evropskim okruženjem.