Srbija opredeljena za razvoj najbližih partnerskih odnosa i saradnje sa Bahreinom

05. apr 2021.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa šeikom Naserom bin Hamadom bin Isom Al Kalifom, predstavnikom Njegovog veličanstva kralja Bahreina za humanitarni rad, pitanja omladine i savetnika za nacionalnu bezbednost, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Predsednik Vučić je, nakon sastanka, izrazio zahvalnost što je za kratko vreme posle njegove posete toj zemlji, doneta odluka da delegacija Bahreina poseti našu zemlju.

„Mi smo po mnogo važnih pitanja, načina vođenja suverenih i nezavisnih zemalja, stvorili poverenje jedni prema drugima, već prilikom prvog sastanka u Manami, i to se nastavlja u Beogradu“, rekao je predsednik Vučić i istakao da ćemo za nekoliko godina svedočiti brzom napretku i razvoju najbližih partnerskih i prijateljskih odnosa Srbije i Bahreina.

„Sem uspostavljanja poverenja i bliske saradnje, da biste mogli da radite na daljem razvoju odnosa morate da donesete određene akte. Dogovorili smo da idemo na akte izbegavanja dvostrukog oporezivanja i da potpišemo sveobuhvatni međudržavni sporazum Srbije i Bahreina, i time pokažemo da smo opredeljeni saradnji u svim oblastima”, objasnio je predsednik i dodao da će sutra biti nastavljeni razgovori i održan biznis forum.

Predsednik Vučić je rekao da će se razgovarati o konkretnim projektima i podršci koju dve zemlje mogu jedna drugoj da pruže u međunarodnim organizacijama i institucijama.

„Moramo da uvećavamo skromne brojeve trgovinske razmene i da uspostavimo pravu saradnju. Pokrenuli smo inicijativu da se pokrene mešoviti komitet za saradnju, koji će doprineti daljem razvoju naših odnosa”, rekao je predsednik Vučić.

„Što se Srbije tiče imaćete iskrenog prijatelja i veoma lojalnog saradnika. Nekoga ko će voditi računa, ne isključivo o svojim interesima, već i interesima svojih prijatelja“, kazao je predsednik Vučić zamolivši šeika da prenese pozdrave prijateljstva kralju Hamadu uz uverenje da će uskoro moći da ga ugosti u Srbiji.

Šeik Naser bin Hamad bin Isa Al Kalifa, predstavnik Njegovog veličanstva kralja Bahreina, istakao je da njegova zvanična poseta pokazuje značaj bilateralnih veza, kao i vrednosti partnerstva dve zemlje.

„Partnerstvo koje raste, nadamo se, biće učvršćeno diplomatskim, ekonomskim i strateškim vezama između dve zemlje”, rekao je šeik u zajedničkom obraćanju i istakao da je počastvovan što mu je povereno da predvodi delegaciju svoje kraljevine na visokom nivou, kao izaslanik kralja Bahreina, svega mesec dana posle istorijske i obećavajuće posete predsednika Vučića njegovoj zemlji.

On je preneo pozdrave i najbolje želje kralja Bahreina, kao i prestolonaslednika, princa Salmana.

„Tokom vaše nedavne posete Bahreinu, kralj Bahreina je naložio da se otvori ambasada kraljevine u Beogradu, što je vaša vlada dobro prihvatila i odgovorila na to”, rekao je šeik i kazao da je otvaranje zvaničnih kanala komunikacije važan korak kako bi se olakšala, unapredila i ojačala saradnja.

Dodao je da u Beogradu boravi u pratnji visokih predstavnika ekonomskih i strateških institucija Bahreina, kako bi se dogovorili konkretni koraci u realizaciji zajedničkih vizija lidera dve zemlje.

„Hvala na ljubaznom pozivu i srdačnom gostoprimstvu" rekao je šeik Naser bin Hamad bin Isa Al Kalifa, i izrazio zadovoljstvo što će upoznati lepote i veličanstvenu istoriju Beograda i njegovih srdačnih ljudi.

 

Izvor: www.predsednik.rs

Foto: Dimitrije Goll