Seul: Učešće delegacije Srbije na političkom sastanku na visokom nivou Inicijative za bezbednost protiv proliferacije

02. jun 2023.
Na korejskom ostrvu Đeđu, u periodu od 30. maja do 2. juna održan je politički sastanak na visokom nivou Inicijative za bezbednost protiv proliferacije (PSI).

Delegaciju Republike Srbije predvodila je pomoćnica ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku Dijana Ivančić, a član delegacije bio je ambasador Republike Srbije u Republici Koreji Nemanja Grbić.

Sastanak je održan u kontekstu obeležavanja 20. godišnjice ove inicijative, čiji je Republika Srbija učesnik, a učešće je uzelo 68 delegacija država koje su deo ove inicijative. Skup je poslužio kao prilika da se razmene mišljenja i iskustva u vezi sa temom neproliferacije, kao i da se definišu prioriteti za naredni period i utvrdi politički pravac inicijative za period od narednih pet godina.

Pomoćnica ministra Ivančić je u svom izlaganju istakla da Republika Srbija ostaje čvrsto posvećena učešću u inicijativi, te da podržava implementaciju svih međunarodnih akata koji regulišu ovu oblast, uključujući NPT, BTWC, CWC, ATT i dr. Takođe, podvukla je napredak koji je ostvaren na planu unapređenja nacionalne legislative u datoj oblasti, ističući najvažnija usvojena pravna akta sa tim u vezi.

Na kraju sastanka, usvojena je Zajednička izjava, koju su sačinili kopredsedavajući, a koja je odobrena od strane svih učesnika kao rezultat skupa.