Selaković za Badnje veče sa Srbima u Čikagu

07. jan 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković proveo je Badnje veče u manastiru Nova Gračanica u Čikagu, gde je službu služio vladika novogračanički i srednjezapadnoamerički Longin.

Nakon nalaganja badnjaka u porti, Selaković je razgovarao sa prisutnim pripadnicima srpske dijaspore. 

Selaković je ovom prilikom rekao da mu je čast što Božić dočekuje sa srpskom dijasporom u američkoj državi Ilinois, konstatujući da su u prošlosti predstavnici naše države u taj deo sveta uglavnom dolazili da nešto traže, ali da je njegova želja da predstavi Srbiju kakva je danas – poletnu i ponosnu Srbiju, koja je u vreme Aleksandra Vučića doživela svoj potpuni preporod. 

Prema njegovim rečima, Srbi su u ovom delu SAD dobro etablirani, ostvarili su mnoge životne i profesionalne uspehe i sa pažnjom prate napredak Srbije i sve više žele da se vrate u otadžbinu.

“To je naš zadatak, da pokažemo da je Srbija majka svoj svojoj deci gde god ona bila i u da su uvek željeni da se vrate u Srbiju”, poručio je Selaković.

Vladika Longin rekao je da ohrabruje to što prvi put predstavnik Vlade Srbije boravi za Božić u Čikagu, gde je srpski narod, iako geografski daleko od matice, veran i odan imenu srpskom i pravoslavnoj veri.

“Mislim da će ovaj dan ostati upisan zlatnim slovima u našim analima ovde. Imam osećaj da je došlo vreme da predstavnici države ne dolaze očekujući podršku i pomoć od Srba, već da dolaze da pitaju šta država može da učini za njih”, rekao je vladika.

Službi za Badnje veče prisustvovao je i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, a delegacija Ministarstva spoljnih poslova Srbije prisustvuje danas i božićnoj liturgiji u Sabornom hramu Svetog Vaskrsenja Hristovog.