Selaković: Srbija i Mađarska dve prijateljske i bratske države

25. nov 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je u Budimpešti, nakon razgovora sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, da je i danas još jednom potvrđen visok nivo saradnje dve prijateljske i bratske države, koje beleže trenutke najrazvijenijih odnosa u svojoj istoriji.

Selaković je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, istakao da je uspostavljanje strateškog partnerstva Srbije i Mađarske kruna odnosa koji se ubrzano razvijaju i koji su pravi primer dobrosusedske saradnje i okrenutosti budućnosti.
 
Šef srpske diplomatije konstatovao je da je sadržajnost dijaloga naše dve države prožeta i ličnim poverenjem i odnosom koji postoji između predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana.

Selaković je istakao da je današnji susret sa mađarskim kolegom Sijartom šesti za nepunih godinu dana, i da bi trebalo i češće da se viđaju jer je to dobro za odnose dve države.

Ovom prilikom je podsetio na niz infrastrukturnih projekata u oblasti železnice i energetike koji su pokrenuti u proteklom periodu između Srbije i Mađarske.

„Sa jedne strane razgovarali smo i razgovaraćemo o produbljivanju ekonomske saradnje. Očekujemo da ove godine prvi put nivo trgovinske razmene pređe dve milijarde evra. Mađarska je za nas, kada je reč o članicama EU, treći partner posle Nemačke i Italije, ali sa tendencijom stalnog rasta“, konstatovao je Selaković.

Za Srbiju je, prema njegovim rečima, važnu što je naš izvoz u Mađarsku u prvih devet meseci ove godine porastao za 41 odsto.

Selaković je dodao da je u stalnom porastu broj mađarskih kompanija koje posluju u Srbiji, i da to pokazuje koliko su dve privrede povezane i koliko dobri politički odnosi doprinose intenziviranju ekonomske saradnje.

Kako je istakao, na sastanku je bilo reči i o podršci koju Mađarska pruža Srbiji na evropskom putu.

„Još jednom dragom prijatelju zahvaljujem na čvrstoj i nesumnjivoj podršci koju Mađarska, ali i on lično i premijer Orban, pruža evropskom putu Srbije. Činjenica da Mađarska svugde promoviše Srbiju kao ključnu zemlju zapadnog Balkana, po pitanju političke stabilnosti, ekonomskog razvoja i uticaja na mir i stabilnost u čitavom regionu, jeste nešto što je za nas od izuzetne važnosti“, naglasio je Selaković.

Ministar Sijarto je konstatovao da odnosi Mađarske i Srbije mogu da se okarakterišu kao prijateljski, od čega profitiraju obe nacije.

Sijarto je istakao značaj saradnje dveju zemalja na suzbijanju ilegalnih migracija, i dodao da mađarski policajci učestvuju u zaštiti južnih granica Srbije.

Posebnu pažnju mađarski ministar je posvetio železničkom povezivanju dve zemlje, preciziravši da će mađarska deonica na brzoj pruzi Budimpešta-Beograd biti završena do 2025. godine, a da će deonica na pravcu Segedin-Subotica biti završena do kraja 2022. godine.

Sijarto je izrazio zadovoljstvo zbog intenziviranja ekonomske saradnje sa Srbijom, preciziravši da je trgovinska razmena između Srbije i Mađarske ove godine do sada porasla za 39 odsto, i da sve više raste vrednost mađarskih investicija u Srbiji.

Sijarto se osvrnuo na sporazum o kolokaciji, navevši da su na osnovu njega diplomatski predstavnici Mađarske već počeli da rade u Ambasadi Srbije u Zambiji, a da će od sledeće godine biti prisutni u Demokratskoj republici Kongo, a da će srpske diplomate raditi iz ambasada Mađarske na Malti i u Čileu.
 
„Sve ovo služi interesima obeju zemalja i jasno pokazuje poverenje između dve države, imajući u vidu da se zajedničko diplomatsko predstavništvo može stvarati samo sa zemljama u koje imamo poverenja, te i ovo doprinosi međunarodnim uspesima obeju zemalja“, kazao je Sijarto.