Selaković: Poseta Austriji potvrda je odličnih odnosa i saradnje

17. jul 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, sumirajući rezultate svoje posete Austriji, rekao je da je poseta bila izuzetno uspešna i da su potvrđeni odlični odnosi i saradnja dve zemlje.

Ministar je ukazao na važne susrete s austrijskim zvaničnicima, ali posebno je govorio o susretima s predstavnicima Austrijsko-srpskog poslovnog foruma, predstavnicima dijaspore i srpskih udruženja u Austriji. 

Kada je u pitanju susret s predstavnicima Austrijsko-srpskog poslovnog foruma, Selaković je rekao da se članovi redovno okupljaju i razgovaraju o budućim ulaganjima u Srbiji i naglasio da je to primer dobre sinergije u jačanju bilateralne saradnje Srbije i Austrije. 

Govoreći o srpskoj dijaspori, Selaković je naglasio da u Austriji živi preko 300.000 ljudi srpskog porekla, da su oni državljani Austrije i važan deo austrijskog društva, ali i da nikako ne raskidaju sponu sa svojom maticom. 

Dodao je da je razgovarao i sa predstavnicima najvećih srpskih udruženja u Beču - sa predstavnicima udruženja Jedinstvo, Bambi, Mokranjac i Prosvjeta. Poručio je da su razgovarali o nastavi na srpskom jeziku i učenju ćirilice, o organizaciji Svetosavskog bala, kao i o evropskoj smotri srpskog folklora i mogućoj organizaciji tog događaja u Novom Sadu. 

Ministar je pohvalio i rad Ambasade u Beču na čelu s ambasadorom Rodićem istakavši da je konzularno odeljenje ambasade najefikasnije, ali i najopterećenije poslom koji obavljaju za naše građane, kao i da predstavljaju odličan primer celoj diplomatsko-konzularnoj mreži. 

Selaković je podvukao da su razgovori s austrijskim ministrima bili prilika da se razgovara o odličnim ekonomskim uspesima naše zemlje i velikim austrijskim investicijama u srpsku privredu. Ocenio je da se intresovanje za investicije nastavlja, da je razgovarao sa predstavnicima kompanija koje posluju u Srbiji, ali i predstavnicima novih kompanije koje žele da ulažu u Srbiji. 

Istakao je da se nada da će do kraja godine u posetu Srbiji doći i ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg i ministarka za digitalizaciju i privredu Margaret Šrambek. 

Tokom posete Austriji, ministar se susreo s episkopom austrijsko-švajcarskim Andrejom koji ga je upoznao s aktivnostima SPC u Austriji. Ministar je obišao i memorijalni kompleks Mauthauzen i položio vence na vojničkim grobljima Rajferdorf i Ašah. 

Ministar je posetu završio razgovorom sa ambasadorom Laosa koji iz Beča pokriva Srbiju. Poručio je da su razmotrili saradnju dve zemlje, ali i da je uputio poziv ministru spoljnih poslova  Laosa da poseti Beograd prilikom obeležavanja 60. godišnjice Prve konferencije nesvrstanih u oktobru.