Selaković danas sa Hajkom Masom i savetnikom Angele Merkel

04. mar 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković kaže da će u današnjim razgovorima sa šefom nemačke diplomatije Hajkom Masom i savetnikom kancelarke, Janom Hekerom izložiti poziciju Srbije i stav Beograda po brojnim pitanjima, te braniti poziciju Beograda po pitanju Kosova i Metohije.

Selaković je za TV K1, istakao da su svi sastanci u Berlinu veoma važni, jer se dešavaju na mestu i sa ljudima koji ozbiljno i aktivno učestvuju u kreiranju spoljne politike Nemačke, koja je od ključne važnosti za evropski put Srbije, rešavanje pitanja odnosa između Beograda i Prištine, kao i za dalji napredak srpske ekonomije, odnosno dolazak nemačkih investicija.

„Trudiću se da pokažem našu spoljnopolitičku poziciju na najbolji mogući način i da upoznam svoje sagovornike, savetnika kancelarke, ministra Masa, poslanika Bundestaga Johana Vadefula, sa svim što smo uradili, šta radimo i šta ćemo uraditi, ali i braniti našu poziciju po pitanju odnosa sa Prištinom”, rekao je ministar.

On je dodao da su jučerašnji sastanci protekli u veoma dobroj atmosferi, sa obostranim uvažavanjem i poštovanjem, a da su nemački partneri saslušali stav i poziviju Srbije, čak i kada im se ne sviđa.

„Očekujem da ću imati priliku da budem saslušan, da izložim našu poziciju, ali i da saslušam nemački stav, jer bez toga ne možemo da napredujemo ni put Brisela, ni na polju ekonomskog razvoja“, rekao je Selaković.

Na pitanje da li su nemački privrednici zainteresovani za dalje investicije u Srbiju, odgovorio je potvrdno i dodao da je u razgovoru sa privrednicima posebno istaknut uspeh Srbije na planu reformi, naročito od 2014. godine.

„Iskazali su veliko poštovanje prema našoj državi i predsedniku Aleksandru Vučiću. Oni su imali nedavno i razgovor, preko video linka, sa premijerkom Anu Brnabić koju su takođe pohvalili. Sve što su izneli i rekli, uliva čvrstu nadu da će se nemačke investicije u Srbiji nastaviti“, rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, posebnu pohvalu i podršku nemački privrednici iskazali su za uspeh Srbije na polju vakcinacije.

„Pored poštovanja, taj proces izaziva i divljenje nemačkih prijatelja iz privrednog sektora”, zaključio je on.

Ministar Selaković sastaće se danas u Berlinu sa šefom nemačke diplomatije Hajkom Hasom, nakon čega će se zajedno obratiti javnosti.

 

Izvor: Tanjug