Povratak srpskih diplomata u Čile, ubrzo kancelarija na Malti

02. maj 2021.
Zahvaljujući sporazumu o kolokaciji sa Mađarskom, imamo priliku da se srpske diplomate posle 20 godina vrate u Čile, rekao je Tanjugu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i najavio da će na Malti, prvi put, biti otvorena konzularna kancelarija.

Selaković najavljuje i reviziju mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava i ističe da se radi na otvaranju ambasade Srbije u Bahreinu, što je rezultat posete predsednika Aleksandra Vučića toj kraljevini, a u planu je i uspostavljanje ambasade naše zemlje u Vijetnamu.

Na pitanje da li će uskoro biti popunjena neka upražnjena ambasadorska mesta, Selaković odgovara da svakako hoće, jer Ministarstvo ima ozbiljan plan i strategiju, i o tome se, kaže, uvek vode konsultacije sa predsednikom i premijerkom.

“Nedostaje nam nemali broj šefova DKP-ova, i na tome smo počeli da radimo od početka godine. Bilo je 10-ak novih postavljenja, imaćemo i novi 'paket' i pokušati da napravimo neku vrstu redovnog procesa imenovanja, odnosno opozivanja šefova DKP-ova”, rekao je Selaković.

Kako je rekao, uslediće revizija diplomatsko-konzularne mreže, kako bi se utvrdilo da li postoje mesta u kojima su nam potrebne ambasade ili generalni konzulati, a sada ih nemamo.

Kao primer navodi Francusku, u kojoj, kaže, imamo ambasadu u Parizu i konzulat u Strazburu.

“Nemamo konzulat na jugu Francuske, niti, od 2006/2007. godine, u Lionu, iako u tom kraju živi oko 40.000 naših građana koje imamo evidentirane. Veliki broj naših studenata studira na jugu Francuske, a Lion je centar francuske industrije”, naveo je ministar.

Na tome će se, kaže, raditi u narednom periodu.

“Zahvaljujući sjajnom sporazumu o kolokaciji koji smo potpisali sa Mađarskom, imaćemo priliku da posle 20 godina vratimo naše diplomate u Čile”, rekao je Selaković.

Takođe, najavio je da će Srbija prvi put imati i svoju konzularnu kancelariju u La Valeti na Malti gde radi veliki broj naših građana.

“To je za njih dobra vest, jer neće morati da čekaju jedan dan nedeljno kada će neko doći iz Rima, već će, za početak, imati na raspolaganju konzularnu kancelariju”, istakao je Selaković.

On je naveo i da se, u skladu sa nalogom predsednika Aleksandra Vučića radi na otvaranju ambasade Srbije u Bahreinu.

“Potrudićemo se i da u što skorijem roku dobijemo i ambasadu u Vijetnamu, što će biti značajna, velika šansa za jačanje privrednih i ekonomskih veza, trgovinske saradnje sa tom zemljom, koja je u nezadrživom ekonomskom naletu”, rekao je šef diplomatije.

Selaković je dodao da je Srbija danas, koja se privredno i politički oporavlja i širom joj se otvaraju vrata na svim meridijanima, partner koga mnogi žele.

“Ekonomski jača i politički stabilnija, u spoljnoj politici prepoznata kao samostalna i suverena država, koja sama donosi odluke, Srbija je danas u mogućnosti da posle dve, tri decenije ozbiljnih kriza, pametno planira DKP mrežu i predstavništva otvara tamo gde su potrebna”, zaključio je Selaković.

 

Izvor: Tanjug