Otvoren Samit Kontakt grupe Pokreta nesvrstanih u Bakuu, učestvuje ministar Dačić

02. mar 2023.
U Bakuu je zvanično otvoren Samit Pokreta nesvrstanih, u formatu Kontakt grupe, na kome će govoriti i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Skup, posvećen borbi protiv korona virusa, otvorio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev koji je pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju poštu stradalima u zemljotresu u Turskoj i Siriji.

On je izrazio najdublje saučešće porodicama poginulih.  Alijev je podsetio da je Azerbejdžan uspostavio poseban fond za donacije najranjivijim grupama zemalja u Afirci, ali i ostrvskim državama u razvoju.  „Kao druga najveća međunarodna institucija posle UN, Pokret nesvrstanih zemalja bi trebalo da igra vidljiviju i efikasniju ulogu u međunarodnoj areni i aktivno učestvuje u preoblikovanju novog svetskog poretka“, rekao je Alijev.  On je zahvalio zemljama Pokreta nesvrstanih na čvrstom stavu da podržavaju, kako je rekao, pravednu poziciju Azerbejdžana i ne dozvoljavaju da “jednostrane i pristrasne antiazerbejdžanske izjave prođu u Savetu bezbednosti UN i 2022. i 2022.godine”. 

Na Samitu Kontakt grupe je pročitana i poruka generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, koji je ocenio da se u 21.veku povećava značaj Pokreta nesvrstanih zemalja u smislu multilateralizma. “Pandemija je pogodila sve. U svetu je umrlo 6,5 miliona ljudi, a nejednakost je porasla. Istovremeno, pandemija je imala veliki uticaj na nezaposlenost. Žene i mladi su postali nezaposleni. Pandemija je imala poražavajući efekat”, naveo je Gutereš.  On je istakao da se mora intervenisati u globalnom sistemu upravljanja ukoliko je cilj da mere oporavka od pandemije budu delotvorne. 

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus rekao je u video poruci da se pandemija završava i da sada svaka zemlja treba da učini ono što je neophodno kako bi se pripremila za eventuelne buduće pandemije i oporavila od posledica kovida 19.  On je zahvalio Azerbejdžanu na predsedavanju Pokretom nesvrstanih, ali i ukazao da sve zemlje mogu da uče iz kolektivnih napora zemalja članica. 

Predsednik 77. Generalne skupštine UN Čaba Koroši istakao je da je pandemija pokazala značaj solidarnosti, ne samo unutar država, već i šire.  “Kovid nas je podsetio koliko su i dalje važne principi iz Bandunga”, rekao je Koroši i poručio da treba tražiti inovativna rešenja u vezi sa pandemijom koja će svet učiniti bezbednijim.  Koroši je ukazao potrebu za “novom normalnošću” koja se zasniva na nauci, digitalizaciji, inovacijama i novim tehnologijama, dodajući da je tu ključ da se napravi inkluzivnije društvo.

Izvor: Tanjug