Održane političke konsultacije sa Republikom Francuskom

13. mar 2024.
Političke konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva za Evropu i spoljne poslove Republike Francuske održane su 13. marta 2024. g. u Beogradu.

Francusku delegaciju predvodio je direktor Direkcije za kontinentalnu Evropu Ministarstva za Evropu i spoljne poslove Republike Francuske Bris Rokfej, dok je delegaciju Ministarstva spoljnih poslova predvodila v.d. pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju ambasador Tamara Rastovac Siamašvili.
Konstatovan je odličan nivo bilateralnih odnosa dve zemlje i razvijena dinamika političkog dijaloga. Obostrano je izražena želja da se dostignuti nivo sveukupnih odnosa dalje unapredi kroz intenziviranje poseta na najvišem i visokom nivou.

Istaknuta je veoma razvijena saradnja u oblasti ekonomije, odbrana, prosvete i kulture. Razgovarano je o saradnji u okviru međunarodnih organizacija, situaciji u regionu i aktuelnim globalnim temama.

Francuska strana je potvrdila podršku evropskim integracijama Srbije, kao i procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Sa naše strane iskazana je spremnost za saradnju na predstojećim događajima koji će biti održani u Beogradu i Parizu, poput Olimpijskih igara, aktivnostima u vezi sa Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju i Specijalizovanom izložbom EKSPO 2027. godine.

Dogovoreno je redovno održavanje političkih konsultacija između dva ministarstva.