Održan 20. sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ

14. sep 2021.
Redovni - 20. sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ (sprovođenje Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije) održan je 13. i 14. septembra u Sarajevu.

Sastanku su prisustvali ovlašćeni predstavnici svih država-sukcesora bivše SFRJ – Bosne i Hercegovine (Bakir Sadović), Republike Hrvatske (Petar Uzorinac), Republike Severne Makedonije (Borčo Damjanov), Republike Slovenije (Jožef Drofenik) i Republike Srbije (Slavica Jelača).

Dnevni red 20. sastanka Mešovitog komiteta obuhvatio je niz aktuelnih tema u procesu raspodele diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ.

Sastanak je okončan usvajanjem Rezolucije, odnosno donošenjem niza konkretnih odluka po svim tačkama dnevnog reda – koja uključuje i raspodelu deset nepokretnosti bivše SFRJ.

Tako, dogovorom država sukcesora, Republici Srbiji su, ovom raspodelom, dodeljeni objekti ambasade u Kopenhagenu, ambasade/rezidencije u La Pazu (zajedno sa Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom), deo ambasade i pomoćni objekat u Nju Delhiju, kao i stan u Trstu.

Na ovaj način u potpunosti je okončana raspodela nepokretnosti bivše SFRJ iz Dodatka Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije u geografskim regionima OECD i Latinska Amerika i Karibi.

Takođe, otpisane su dve nepokretnosti za koje je, nakon provere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše SFRJ.

Postignut je i konačan dogovor u vezi sa podelom zemljišta u okviru fizičke podele diplomatskog kompleksa bivše SFRJ u Braziliji, a dogovorena je i fizička podela diplomatskog kompleksa u Nju Delhiju.

Verifikovana je i ažurirana lista umetničkih dela, koja su se nalazila u DKP bivše SFRJ i o čijem faktičkom stanju nema podataka, koja će se uputiti Interpolu radi potrage i preduzimanja daljih mera iz njihove nadležnosti.

Sastanak Mešovitog komiteta u Sarajevu je protekao u konstruktivnoj i radnoj atmosferi, a, uprkos kompleksnosti procesa sukcesije bivše SFRJ, kompromisno je ostvaren zajednički napredak i  donete su značajne odluke po pojedinim pitanjima.

Naredni, 21. sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, održaće se do sredine 2022. godine u Zagrebu.