Nova runda bilateralnih političkih konsultacija sa Alžirom

08. maj 2023.
U Alžiru su 8. maja 2023. godine održane bilateralne političke konsultacije Srbije i Alžira. Sa naše strane delegaciju je predvodio državni sekretar MSP ambasador Goran Aleksić, a sa alžirske strane domaćin je bio generalni sekretar MIP-a ambasador Amar Belani. Prilikom boravka u Alžiru upriličen je i kurtoazni susret državnog sekretara Gorana Aleksića sa ministrom inostranih poslova Ahmedom Atafom.

Tokom konsultacija su potvrđeni veoma dobri bilateralni odnosi ukorenjeni u istoriji dveju zemalja, kao i privrženost principima međunarodnog prava.

Državni sekretar Goran Aleksić zahvalio je na podršci koju Alžir pruža teritorijalnoj celovitosti Republike Srbije i podvukao je našu opredeljenost za dalje unapređenje prijateljskih odnosa i bilateralne saradnje.

U razgovorima je obostrano naglašeno da bi u narednom periodu odnose treba dodatno osnažiti kroz susrete visokih i najviših zvaničnika dve države i unapređenje ekonomske saradnje.

Prilikom susreta sa ministrom trgovine i promocije izvoza Tajibom Zitunijem, državni sekretar Goran Aleksić je istakao da je obim trgovinske razmene između Srbije i Alžira poslednjih godina zabeležio uzlazni trend, ali da postoji značajan potencijal za njeno povećanje i diversifikaciju, imajući u vidu komplementarnost privreda dve zemlje.