Ministar Dačić sa MIP Kraljevine Kambodže na marginama 43. Samita ASEAN

04. sep 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se na marginama 43. Samita Asocijacije nacija Jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti sa zamenikom premijera i ministrom inostranih poslova Kraljevine Kambodže Sok Čenda Saupiom.

Na početku razgovora, Dačić je sagovorniku čestitao nedavno preuzimanje dužnosti zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Kambodže svom kolegi, te izrazio spremnost da u predstojećem periodu zajedno rade na jačanju srpsko-kambodžanskih odnosa, kao i na jačanju saradnje Srbije države i država članica ASEAN.

Sagovornici su konstatovali da su bilateralni politički odnosi Srbije i Kambodže tradicionalno prijateljski i kreću se uzlaznom putanjom. Izrazili su očekivanje da će se politički dijalog dodatno intenzivirati u narednom periodu, kroz razmenu bilateralnih poseta na visokom i najvišem nivou, te se saglasili da je unapređenje ekonomske saradnje kroz direktnu saradnju ekonomskih institucija dve zemlje i privrednih komora od velikog značaja, kao i unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i informaciono komunikacionih tehnologija.

Dva ministra spoljnih poslova potpisali su Memorandum o razumevanju između diplomatskih akademija, zahvaljujući kojem će diplomatska saradnja biti podignuta na viši nivo kroz saradnju u obuci diplomatskih kadrova dve zemlje.

Šef srpske diplomatije izrazio je zahvalnost Kambodži na principijelnoj i doslednoj podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Republike Srbije, uz nadu da će se ona nastaviti i u budućnosti.

Ministri su izrazili zadovoljstvo zbog  uspešne saradnje na multilateralnom planu i zainteresovanost za nastavak međusobnog podržavanja u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Izražena je zahvalnost na podršci Kambodže u nastojanjima Srbije da pristupi Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u JI Aziji.