Ministar Dačić sa generalnim sekretarom ASEAN na marginama 43. Samita

05. sep 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se sa generalnim sekretarom ASEAN Kao Kim Hournom na marginama 43. Samita Asocijacije nacija Jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo, što su države članice ASEAN prepoznale snažan interes Srbije da pristupi Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji.  Istaknuto je da je cilj Srbije da pristupanjem ovom Ugovoru dodatno osnaži političke odnose i sveukupnu saradnju sa tradicionalno prijateljskim državama Jugoistočne Azije, članicama ASEAN, odnosno da podvuče značaj koji pridaje daljem produbljivanju saradnje sa državama ovog regiona na bilateralnom i multilateralnom planu.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Dačić još jednom je zahvalio na dragocenoj pomoći koju je Sekretarijat ASEAN pružio, dajući odgovarajuće smernice kako bi se proces pristupanja Srbije priveo željenom cilju.

Takođe je napomenuo da je Srbija ponosna na višedecenijsko prijateljstvo i snažne veze sa državama JIA koje sežu do 50-tih i 60-tih godina prošlog veka, iz perioda osnivanja i najintenzivnijih aktivnosti Pokreta nesvrstanih zemalja.

Republika Srbija, kao jedna od država sukcesora SFRJ, nastavlja da unapređuje i razvija saradnju sa državama ASEAN, poštujući osnovne vrednosti Pokreta nesvrstanih, uz uzajamno poštovanje nezavisnosti, suvereniteta, jednakosti, teritorijalnog integriteta i nacionalnog identiteta svih naroda, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država, zalaganje za prevazilaženje svih razlika mirnim putem uz podsticanje sveobuhvatnog miroljubivog razvoja i napretka, što su, ujedno, i osnovne vrednosti ASEAN.

Sagovornici su se složili da pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji pri ASEAN daje dosta mogućnosti za razvoj saradnje u različitim oblastima, s obzirom da region Jugoistočne Azije, kome pripadaju države članice ASEAN predstavlja jedan od najdinamičnijih, najbogatijih i najraznolikijih regiona u svetu.

Generalni sekretar ASEAN Hourn podvukao je da dodatno potpisivanje pomenutog Ugovora treba da podstakne svestranu bilateralnu saradnju sa državama ASEAN, ne samo na političkom i ekonomskom planu, već i u različitim oblastima kao što su kultura, nauka, obrazovanje, poljoprivreda, prehrambena industrija, zdravstvo, odbrana i bezbednost, borba protiv terorizma, sprečavanje transnacionalnog i drugih oblika kriminala, medicina, informacione tehnologije, obrazovanje, međuljudska razmena i drugo.