Kozarev sa ambasadorom Austrije

19. sep 2024.
Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Dušan Kozarev sastao se danas sa ambasadorom Republike Austrije u Srbiji Kristijanom Ebnerom, sa kojim je razgovarao o aktuelnim dešavanjima i pitanjima značajnim za intenziviranje saradnje Srbije i Austrije.

Kozarev je prilikom današnjeg susreta konstatovao da su bilateralni odnosi i saradnja Srbije i Austrije razvijeni u brojnim oblastima od obostranog značaja, izrazivši uverenje da će nastaviti da se unapređuju kroz politički dijalog i učestale susrete zvaničnika dveju zemalja. 

Svesni razornih posledica elementarnih nepogoda sa kojima se Austrija suočava, Kozarev je i ovom prilikom ponovio poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Srbija spremna da pruži svu potrebnu pomoć u skladu sa kapacitetima koje poseduje. 

U razgovoru sa austrijskim ambasadorom, Kozarev se posebno osvrnuo na pitanje Kosova i Metohije, ističući da pitanje bezbednosti Srba na KiM mora da se tretira kao prioritetno u narednom periodu, posebno zbog učestalih napada i represija koje Srbi u kontinuitetu trpe u našoj južnoj pokrajini. 

Kozarev je, takođe, naglasio da Srbija vidi Austriju kao jednog od svojih najsnažnijih partnera unutar Evropske unije, kao i da naša zemlja ceni austrijsku podršku kada je reč o evropskom putu Srbije.

Razgovarano je, takođe, i o ekonomskoj saradnji, kao i o mogućnostima saradnje u domenu IKT, jer su potencijali Srbije u tom domenu prepoznati kao značajni.

Na današnjem sastanku je ukazano i na važnost intenziviranja institucionalne saradnje između Srbije i Austrije po pitanjima od zajedničkog interesa, imajući u vidu veliku srpsku dijasporu u toj zemlji.