Dvodnevni pod-regionalni trening u oblasti sajber bezbednosti

13. mar 2024.
U organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Sekretarijata OEBS i Misije OEBS u Republici Srbiji danas je počeo dvodnevni pod-regionalni trening o ulozi informaciono-komunikacionih tehnologija u kontekstu regionalne i međunarodne bezbednosti.

Na treningu učestvuje ukupno 33 učesnika, predstavnika Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Ukrajine, Moldavije, Turske i Srbije.

U ime Ministarstva spoljnih poslova, na otvaranju treninga prisutnima se obratio v.d. pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku Igor Kuželka, koji je istakao značaj koji Republika Srbija pridaje bezbednosti u sajber prostoru i zahvalio OEBS na inicijativi za organizovanje ovog događaja i izboru Beograda za domaćina.

Događaj su otvorili ambasador Velike Britanije u Republici Srbiji Edvard Ferguson, koji je istakao značaj sajber bezbednosti, kao globalnog izazova koji zahteva međunarodnu saradnju i s tim u vezi, preneo da je za Veliku Britaniju od izuzetnog značaja nastavak primene OEBS mera za izgradnju poverenja, sa posebnim akcentom na meru broj 5  i šef Misije OEBS u Srbiji, ambasador Jan Bratu, koji je istakao da razume važnost kontinuiranog praćenja sajber izazova i pretnji, posebno u regionu Zapadnog Balkana i podvukao da je Srbija ostvarila izuzetan napredak na tom polju. 

Cilj ove obuke je upoznavanje sa funkcionisanjem i aktivnostima OEBS u ovoj oblasti, sa posebnim akcentom na OEBS mere za izgradnju poverenja, ali istovremeno i sa aktivnostima država učesnica na nacionalnom nivou, kako bi međusobnom razmenom znanja i iskustva došlo do jačanja nacionalnih pozicija i regionalne saradnje u sajber prostoru.