Državni sekretar održao brifing polaznicima Kraljevskog koledža za studije odbrane iz Londona

11. maj 2022.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović održao je danas polaznicima Kraljevskog koledža za studije odbrane iz Londona, brifing na temu “Spoljnopolitička i bezbednosna polazišta i opredeljenja Republike Srbije“.

Državni sekretar je naglasio da su strateški prioriteti Srbije članstvo u EU, regionalna saradnja i održavanje mira, stabilnosti i bezbednosti. U kontekstu saradnje i povezivanja  u regionu zapadnog Balkana, Starović je posebno je govorio o prednostima inicijative „Otvoreni Balkan“.

Državni sekretar podvukao je politiku vojne neutralnosti Srbije, čija je suština odsustvo opredeljenja za pristupanje vojnim savezima u svetu. Istovremeno je ukazao da takva  politika ne znači samoizolaciju, već obuhvata spremnost za saradnju i podelu odgovornosti.

Posebnu pažnju Starović je posvetio pitanju Kosova i Metohije, istakavši da je od izuzetne važnosti da se mandat misije KFOR-a u Pokrajini ostvari u punom obimu, u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i Vojno-tehničkim sporazumom, kao i da se proces dijaloga sa Prištinom nesmetano odvija, uz realizaciju dogovorenog i bez preduzimanja jednostranih poteza.

Poseta i brifing u Ministarstvu deo su studijske posete polaznika Kraljevskog koledža odbrane Srbiji, a prisustvovalo mu je 18 polaznika kursa iz 12 zemalja sveta.

Kraljevski koledž odbrane deo je Akademije odbrane Ujedinjenog Kraljevstva i predstavlja najviši nivo vojnog stručnog usavršavanja iz oblasti međunarodnih odnosa i bezbednosti, a polaznici su visoki vojni oficiri i diplomate.