Dačić u UN na otvaranju Samita o ciljevima održivog razvoja

18. sep 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić prisustvovao je, kao član delegacije Republike Srbije, otvaranju Samita o ciljevima održivog razvoja.

Samit su otvorili generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Denis Frensis uoči otvaranja generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN.

Šef srpske diplomatije boraviće ove nedelje u Njujorku, gde će na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN učestvovati i istupati na događajima koji će okupiti brojne svetske lidere, sa ciljem predstavljanja stavova Srbije u vezi sa ključnim pitanjima od međunarodnog značaja.

Dačić će učestvovati i na pripremnom ministarskom sastanku za Samit o budućnosti i Samitu o klimatskim ambicijama.

Na marginama generalne debate biće održan niz pratećih događaja i sastanaka regionalnih inicijativa na kojima je takođe predviđeno učešće prvog potpredsednika Vlade Srbije, od kojih su najznačajniji ministarski sastanci Centralno-evropske inicijative i Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Učešće na generalnoj debati i nizu drugih pratećih skupova u UN biće prilika za realizaciju brojnih bilateralnih susreta šefa srpske diplomatije sa visokim zvaničnicima država članica UN, koji će biti iskorišćeni za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa i promociju naših ključnih spoljnopolitičkih interesa, posebno u kontekstu pitanja KiM.

Planirani su susreti sa zvaničnicima i predstavnicima UN, kao prilika da se još jednom istakne značaj koji Srbija pridaje ovoj najvećoj svetskoj međunarodnoj organizaciji, posebno kada je reč o zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.