Dačić: Niko neće biti na strani Prištine kada se inate celom svetu

01. jun 2023.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je državno rukovodstvo Srbije reagovalo oštro, brzo i dobro na kompleksna dešavanja na severu KiM i ocenio da je jedini način da dođe do deeskalacije da se situacija vrati na onu od pre izbora.

Dačić je pohvalio stavove SAD vezane za najnoviju situaciju na severu i to što su Aljbina Kurtija jasno upozorili da mora da formira ZSO.

"Mislim da su sada i SAD i EU ljuti što je Kurti jednostranim potezima zakomplikovao situaciju i izazvao sukobe", rekao je Dačić i podsetio da su ti jednostrani potezi slika i prilika Kurtijeve vlasti, koji vode iz eskalacije u eskalaciju.

Umesto normalizacije imamo stalnu deeskalaciju, rekao je Dačić i dodao da je Priština navikla da bude miljenik zapada, oni se nikada nisu suočavali sa politikom da im neko zapreti.

Dodao je da ga sada interesuje šta misle oni koji su glasali da otpočne procedura učlanjenja Kosova i Metohije u Savet Evrope, a govorili su da je to vid nagrade za Prištinu.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost pritisaka na Prištinu i o tome govori američka administracija.

Niko neće biti na strani Prištine kada se inate celom svetu, rekao je ministar i dodao da američka administracija ima neke korake koje može da sprovede - da im uskrati posete, učešće u određenim zajedničkim programima vezano za bezbednostne snage ... ili uskraćivanje finasijskih aranžmana, rekao je Dačić.

Na pitanje da li sve te mere mogu da dovedu do deeskalacije kada i francuski predsednik Emanuel Makron kaže da su izbori bili greška, da li postoje da se vrati situacija na onu od pre izbora, Dačić kaže da misli da je to jedini način da dođe do deeskalacije.

Ulazimo u zamku da pričamo o deeskalaciji, a ne o uzroku, a uzrok je Kurti koji će uvek izmisliti nešto drugo, niko ne priča o ZSO o suštini problema, već kako da se izvrši pritisak, naveo je Dačić.

"Situacija je zaista veoma kompleksna pre svega zato što smo zbog nečinjenja došli u poziciju da imamo incidente sa Kforom sa kojim imamo profesionalni odnos", rekao je ministar i podsetio da je ironija što su u njemu učestvovali pripadnici italijanskog kontigenta kome su Srbi zahvalni zbog toga što su štitili crkve i manastire, ali i mađarskog.

Za to je, kako je rekao, kriva komanda Kfora čiji je zadatak da spreči dolazak specijalnih jedinica na sever bez saglasnosti Srba i nasilni ulazak u opštine.Naše rukovodstvo reagovalo je oštro, brzo i dobro, rekao je Dačić.

"Mi nemamo nikakvu ambiciju niti cilj da ratujemo sa Kforom ni da izazivamo destabilizaciju. Cilj nam je da bude mir, da se Srbi izbore za prava da opstanu i ostanu da žive na KiM i u tom pogledu nećemo dozvoliti pogrom Srba i to je jedina razdelna tačka koja može da nas deli od toga kako će se Srbija dalje ponašati. Pokazali smo spremnost i ozbljnost da ćemo ako nema drugih mogućnosti zaštititi narod, a nadamo se da do toga neće doći", naveo je on.

Izvor: Tanjug