Dačić: Italija želi da više bude prisutna u regionu i podrži evro integracije

03. apr 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, rekao je danas kako Italija želi da podrži evropske integracije celokupnog zapadnog Balkana.

Dačić je u izjavi za medije, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem, rekao da je ministarski sastanak ministara spoljnih poslova zapadnog Balkana u Italiji korisna inicijativa.

"Tajani je bio jasan i on je to isticao i ranije, da Italija želi da više bude prisutna u našem regionu, što nama odgovara, i da Italija želi da podrži evropske integracije celokupnog zapadnog Balkana, što je takođe naš strateški cilj", rekao je Dačić, koji je u Rimu učestvovao na Ministarskom sastanku i konferenciji o zapadnom Balkanu.

Ponovio je da je Tajani posetio Beograd i Privredno-poslovni forum, što je jedan od najvećih poslovnih skupova kod nas u poslednjim godinama.

Kako je naveo, Tajani je posetio i srpski štand na Sajmu vina u Veroni, gde je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom Albanije Edijem Ramom i premijerom Severne Makedonije Dimitrijem Kovačevskim i da time daje dinamiku u odnosima Italije, što pokazuje da podržava evro integracije.

Dačić je kazao da je Tajani rekao da će do kraja godine sazvati sličan sastanak sa ministrima zapadnog Balkana, kako bi se videli efekti saradnje i da bi se "izjadali međusobno o dužini pregovaračkog procesa".

"Ovde postoje dve vrste problema. Sa jedne strane zamor od proširenja u samoj Evropskoj uniji, a sa druge, poreski obveznici nisu baš spremni da dalje finansiraju nove članice Unije", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, dugotrajni proces evro integracije stvara zamor od proširenja i kod zemalja koje su kandidati, i time se stvara uverenje da do toga neće ni doći.

"To su opasnosti koje postoje. Mislim da je veoma bitno da smo mi čuli i od Švedske i Evropske komisije i od ministra Tajanija, njihovu podršku za evropske integracije Srbije, ali i mi moramo da odradimo naš deo posla, da tražimo naše zajedničke interese u zapadnom Balkanu", kazao je Dačić.

On je naveo de je učesnike sastanka upoznao i sa našim konstruktivnim prilazom dogovorima u Briselu i Ohridu, ali i ponovio da privremene prištinske institucije žele da izbegnu formiranje Zajednice srpskih opština i čine sve kako bi to prolongirali za naredni period.

"Geopolitička situacija je veoma složena, za nas je važno da mi i dalje čuvamo naše nacionalne i državne interese uz očuvanje evropskog puta", naglasio je Dačić.

Na pitanje da li je na sastanku bilo reči i o novom evropskom planu i implementaciji dogovora iz Ohrida, on je rekao da je Srbija izneta kao pozitivan primer.

"On (Tajani) nije govorio o detaljima, to su izneli kao pozitivan primer, kao rezultat konstruktivnog prilaza Beograda, ali sada smo došli na polje implementacije, gde prvi sledeći korak treba da bude ZSO, a Priština danima nastoji da to ometa time što napada i hapsi Srbe i ne poštuje dogovor o preregistraciji vozila, nadajući se da će time da dovede do reakcije Srba koja će dovesti u pitanje dalji dijalog", zaključio je Dačić.

Zato je posle jučerašnje sednice Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti, Dačić pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, jer želi da omete ono o čemu se razgovara svih ovih meseci.

Kazao je da 2029. obeležavamo 150 godina diplomatskih odnosa sa Italijom, što je, prema njegovim rečima, neuporedivo sa nekim državama koje su nastale tek u prethodnih par decenija.

 

Izvor: Tanjug