Zahvalnost Španiji zbog principijelne podrške po pitanju Kosova i Metohije

02. dec 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas, na marginama Ministarskog saveta OEBS-a u Stokholmu, sa španskim kolegom Hoseom Manuelom Albaresom Buenom.

Ministar Selaković konstatovao je da je u proteklom periodu došlo do intenziviranja političkog dijaloga i da bi dostignuti nivo odnosa trebalo održavati i unapređivati što češćim susretima na visokom i najvišem nivou.

Ocenjujući političke odnose dveju država kao veoma dobre, Selaković je istakao važnost daljeg unapređivanja obostrano korisne ekonomske saradnje.

Šef srpske diplomatije je sagovornika upoznao sa ekonomskom situacijom u Srbiji i makroekonomskim pokazateljima koji potvrđuju da smo u poslednje dve godine po kumulativnom rastu u samom evropskom vrhu i da smo apsolutni lider u regionu po privlačenju stranih investicija.

Ministar Selaković je naglasio da je za Srbiju dragocena podrška koju joj Španija pruža u procesu evrointegracije, naglasivši da članstvo u EU ostaje čvrsto strateško opredeljenje Srbije.

Srbija, prema njegovim rečima, čini velike reformske napore i očekuje da rezultati koje postižemo, što je potvrđeno i poslednjim izveštajem o napretku, budu na objektivan način valorizovani od strane članica EU.

Selaković i ovom prilikom zahvalio Španiji zbog dosledne i principijelne podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i podršci koju nam po ovom pitanju pruža u međunarodnim organizacijama.

Šef srpske diplomatije detaljno je sagovornika upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji i tokom dijaloga Beograda i Prištine, upozorivši na višegodišnje odbijanje Prištine da sprovede jedinu preuzetu obavezu i omogući formiranje Zajednice srpskih opština. Selaković je informisao sagovornika i o porastu broja etnički motivisanih napada na Srbe i njihovu imovinu i stalnim pokušajima Prištine da jednostranim potezima izazove destabilizaciju regiona.