Selaković: Veoma dobra saradnja Srbije i Austrije

16. jul 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Beču sa ministrom za evropske i međunarodne poslove Aleksanderom Šalenbergom sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji i mogućnostima za njeno dalje unapređenje.

Selaković je poručio da su odnosi Srbije i Austrije veoma dobri i da ih karakterišu redovni kontakti i komunikacija na svim nivoima. Ovom prilikom, šef srpske diplomatije uputio je poziv ministru Šalenbergu da dođe u uzvratnu posetu, izrazivši nadu da će se poseta austrijskog kolege realizovati do kraja godine.

Selaković je istakao da je Austrija drugi najveći investitor u sprsku ekonomiju i da je u poslednjih 10 godina investirala su 2 milijarde 585 miliona evra. Posebno je naglasio da u Srbiji posluju 733 austrijske kompanije koje zapošljavaju 22.000 ljudi.

Takođe, ministar je rekao da je na sastancima dobio informacije o novim austrijskim kompanijama koje su zainteresovane da investiraju u Srbiji, a koje nisu bile na srpskom tržištu do sada.

Kada je u pitanju dalja ekonomska saradnja, ministar je istakao da je današnji razgovor bio izuzetno važan jer je sa ministrom Šalenbergom razgovarao o načinima da se nađe najbolji mogući okvir za saradnju koja bi doprinela oporavku ekonomija Srbije i Austrije u post pandemijskom pariodu.

Ministar je zahvalio kancelaru Kurcu, austrijskoj Vladi i kolegi Šalenbergu na snažnoj podršci koju pružaju Srbiji na našem evropskom putu.

Ministar je poručio da je austrijskog kolegu informisao o dijalogu Beograda i Prištine, ukazao da je naša strana posvećena dijalogu, kao i da je dijalog jedini način da se dođe do rešenja.

Selaković je naglasio da je potrebno doći do kompromisnog rešenja koje bi bilo održivo i prihvatljivo za obe strane.

„Mislimo da je moguće doći do kompromisa, nije lako, ali uprkos svim razlikama mislimo da je dijalog pravi put za postizanje rešenja“, istakao je Selaković.

Selaković je rekao da je sa austrijskim kolegom razgovarao i o našoj dijaspori, o desetinama hiljada građana našeg porekla koji su austrijski državljani, kao i da je zahvalio austrijskom kolegi na svemu što oni dobijaju od Austrije kao države.