Selaković: UN ključne za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije

03. sep 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za Evropu, Centralnu Aziju i Amerike Miroslavom Jenčom.

Selaković je poručio da Srbija smatra UN najznačajnijom međunarodnom organizacijom koja je od posebne važnosti za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje.

Ministar je podvukao da se Srbija dosledno zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i pravno obavezujuće rezolucije SBUN 1244. Naglasio je da je prisustvo i delovanje UNMIK na KiM od ključnog značaja za Srbiju, budući da je okvir UN, zasnovan na ovoj rezoluciji, garant statusne neutralnosti međunarodnog prisustva u Pokrajini.

Selaković je sagovornika informisao i o sve učestalijim napadima na Srbe, njihovu imovinu, napadima na srpsko istorijsko, kulturno i versko nasleđe i na druge brojne incidente čiji je neposredni svedok i sam UNMIK. Istakao je da je od početka godine zabeleženo više od 90 napada na Srbe, skrnavljenja crkava grafitima i uništavanja spomenika na pravoslavnim grobljima na KiM.

Takođe, ministar je naglasio da Srbija očekuje da se UNMIK intenzivnije posveti pitanju povratka interno raseljenih lica, budući da je KiM područje sa najnižom stopom povratka raseljenih na svetu.

Osvrćući se na dijalog Beograda i Prištine, Selaković je poručio da je Srbija opredeljena i sve vreme posvećena dijalogu u cilju iznalaženja obostrano prihvatljivog rešenja, ali da sa druge strane nije ista situacija, ukazavši na činjenicu da Priština više od osam godina odbija da primeni ono na šta se obavezala Briselskim sporazumom, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Ministar je ponovio da je članstvo u EU naše strateško opredeljenje, izrazivši nadu da će se pregovaračka dinamika ubrzati, pogotovo zbog toga što Srbija sprovodi važne reforme i postiže dobre rezultate, posebno na ekonomskom planu.

Takođe, šef srpske diplomatije ukazao je da Srbija aktivno pruža doprinos svetskom miru i bezbednosti učešćem u multinacionalnim operacijama UN i EU, napominjući da je u ovim misijama do sada ukupno bilo raspoređeno 4.024 pripadnika Vojske Srbije.