Selaković: Srbija pridaje veliki značaj prijateljstvu s državama Afrike

01. dec 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković obratio se video porukom na završnoj ceremoniji „Bijenala Luanda - Panafričkog foruma za kulturu mira“, istakavši da naša zemlja neguje prijateljske odnose sa državama afričkog kontinenta još iz perioda osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je učešćem na Bijenalu Srbija dobila priliku da predstavi svoju kulturu i nasleđe putem virtualnih izložbi.

Selaković je kazao da Srbija podržava aktivnosti i rad Uneska, podvlačeći da je to međunarodna organizacija u okviru koje su zajedničkim snagama postignuti izuzetni rezultati.

Takođe, ministar je ukazao na tendencije koje prete da uspore i kompromituju rad Uneska, kao što su politizacija kulturnog nasleđa i revizija istorije kroz politike obrazovanja, i poručio da se to ne sme dopustiti.

Šef srpske diplomatije osvrnuo se i na izazov sa kojim je ceo svet suočen, a to je pandemija virusa korona, napominjući da se na primeru nejednakog pristupa vakcinama vidi da i dalje postoje razlike između pojedinih država.

„Republika Srbija nastoji da pomogne svoje tradicionalne prijatelje u borbi protiv pandemije, i u skladu sa našim mogućnostima nesebično smo obezbedili donacije vakcina onima kojima je to bilo najpotrebnije“, rekao je ministar Selaković, i dodao da ćemo nastaviti da negujemo prijateljske odnose sa državama Afrike, posebno u okviru programa stipendiranja studenata ,,Svet u Srbiji“ jer su mladi činioci socijalne transformacije i mostovi koji spajaju.