Selaković: Srbija i Meksiko posvećene istim vrednostima

27. sep 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je večeras zvaničnu posetu Meksiku sastankom sa predsednicom meksičkog Senata Olgom Sanćez Kordero.

Selaković je istakao da mu je velika čast što ima priliku da učestvuje u proslavi 200. godišnjice nezavisnosti Meksika i drugih važnih jubileja koje ta država obeležava ove godine.

Ministar Selaković je sagovornici zahvalio na ličnom doprinosu izgradnji odnosa Meksika i Srbije i na nedavnoj ratifikaciji Sporazuma o prosvetnoj, kulturnoj i sportskoj saradnji, koji je ranije jednoglasno usvojen u Skupštini Srbije, izrazivši uverenje da će ta činjenica doprineti jačanju veza na ovim poljima.

Šef srpske diplomatije istakao je da su obe zemlje posvećene istim vrednostima, poštovanju međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i prava svake države da sama bira svoj put razvoja.

Srbija je, prema njegovim rečima, strateški posvećena članstvu u EU, ali, od vremena kada je Beograd bio mesto rođenja Pokreta nesvrstanih država pre 60 godina, poklanja i veliku pažnju vezama sa zemljama latinske Amerike.

„Srbija je jedina naslednica bivše Jugoslavije koja ima ambasadu u Meksiko Sitiju, ali želimo da naša misija u vašoj zemlji bude dodatno razvijena i unapređena“, kazao je Selaković.

Ministar je sagovornicu upoznao i sa ekonomskim reformama koje je svojevremeno pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić, što je rezultiralo time da je srpska ekonomija danas najbrže rastuća u Evropi.

Ove godine ćemo imati najmanje 6,5 odsto rast BDP, i stvorili smo najbolju investicionu klimu u regionu, rekao je Selaković, i dodao da Srbija iz godine u godinu postaje sve snažnija i na polju IT industrije, te da je spremna da deli iskustva sa svim prijateljskim zemljama širom sveta.

„Imamo mnogo neiskorišćenih potencijala za saradnju, ponosni smo na istoriju naših odnosa, ali danas stvaramo nešto što će biti istorija za 20 ili 30 godina i čime će naši potomci da se ponose“, rekao je Selaković i pozvao predsednicu meksičkog Senata u zvaničnu posetu Srbiji.