Selaković razgovarao sa predsednikom i glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove

30. nov 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković imao je danas u Hagu odvojene susrete sa predsednikom i glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Karmelom Ađijusom i Seržom Bramercom.

Selaković je ocenio da je veoma značajno što ima priliku da sa predsednikom i glavnim tužiocem razgovara o saradnji Srbije sa Mehanizmom, naročito imajući u vidu da će sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmatran šestomesečni izveštaj predsednika i tužioca Mehanizma biti održana 13. decembra.

Posvećenost Republike Srbije procesuiranju ratnih zločina je do sada iskazana višegodišnjim naporima da svi odgovorni za ratne zločine budu privedeni pravdi, kako kroz procesuiranje učinilaca pred domaćim pravosudnim organima, tako i kroz saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim rezidualnim Mehanizmom za krivične sudove, rekao je Selaković, te, s tim u vezi, podsetio da je Vlada Srbije 14. oktobra ove godine usvojila petogodišnju Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina, kao krovni strateški dokument u ovoj oblasti.

Ministar je podvukao da je Srbija okrenuta budućnosti i saradnji, posebno napominjući da bi bolja regionalna saradnja, pogotovo kada je reč o optužnicama za ratne zločine, doprinela pomirenju na našim prostorima.