Selaković: Prijateljski odnosi sa Somalijom još iz Pokreta nesvrstanih

14. sep 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je danas sa šefom Kabineta ministra spoljnih poslova Somalije Abdulahijem Dolom i otpravnikom poslova Ambasade Somalije u Beogradu Mohamedom Abdulahijem Ahmedom.

Bilateralne odnose Srbije i Somalije Selaković je ocenio kao dobre, prijateljske i dodao da ih karakterišu uzajamno razumevanje i poverenje.

Ministar je izrazio je spremnost za unapređenja ukupne saradnje,  izrazivši očekivanje da će ponovno otvaranje Ambasade Somalije u Beogradu doprineti dodatnom povezivanju naših država i naroda.

Selaković je ukazao na potencijal za unapređenje nedovoljno razvijene ekonomske saradnje, kao i interes naše strane za povećanje obima trgovinske razmene. Prema rečima ministra, Srbija želi da čuje konkretne potrebe i prioritete Somalije, kako bi zajednički radili na intenziviranju ekonomskih odnosa.

Sagovornici su razmenili informacije o borbi sa korona virusom, a šef srpske diplomatije izrazio je spremnost Srbije da donira i distribuira određenu količinu medicinske pomoći Somaliji.

Ovom prilikom ministar je informisao sagovornike o skupu na visokom nivou koji će biti organizovan 11. i 12. oktobra u Beogradu, povodom 60 godina od održavanja prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja. Ministar je izrazio nadu da će delegacija Somalije i ministar spoljnih poslova biti u prilici da prisustvuju tom događaju.