Selaković: Pridike iz Hrvatske čista autoprojekcija

17. jul 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas je konstatovao da je šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izgovorio niz neistina obrazlažući razloge zbog kojih su hrvatske vlasti predsedniku Srbije zabranile da poseti Jasenovac kako bi se poklonio žrtvama tog logora smrti.

Selaković je u obraćanju novinarima naveo da hrvatsko ministarstvo izgleda poseduje neku vrstu instrumenta kojim meri nečiju iskrenost, jer imali smo priliku da slušamo pridiku o tome kako namera predsednika Aleksandra Vučića da ode u Jasenovac nije iskrena.

On je podsetio da su sumnje hrvatskog političkog vrha u razloge predsednika Vučića, koji je potomak jasenovačke žrtve, „čista autoprojekcija“, i da je ono što čini hrvatsko ministarstvo inostranih poslova isto kao da nekome tražite službenu najavu za odlazak na groblje.

Selaković je istakao da potomci žrtava upravo ne žele da prisustvuju manifestacijama u Jasenovcu iza kojih stoji hrvatska vlada zato što ne vide iskrenost u tome.

Osvrćući se na komentar Grlić-Radmana da se Srbija nije suočila sa prošlošću, Selaković je konstatovao da to govori predstavnik države u kojoj se na centralnim gradskim trgovima postrojavaju crnokošuljaši, u kojoj je odomaćen ustaški pozdrav „za dom spremni“, u kojoj se desetine ulica i trgova zove po ustaškim ideolozima i zločincima.

„To vam govori neko ko podiže spomenike pravosnažno osuđenim licima za terorizam od strane država članica EU, kao što je podignut spomenik Miru Barešiću koji je ubio ambasadora Vladimira Rolovića“, kazao je Selaković.

Komentarišući to što se Grlić-Radman pozvao na nerešeno pitanje nestalih, Selaković je zapitao koliki procenat nestalih su pripadnici srpskog naroda.

„Je l to nama neko prebacuje odgovornost da mi nismo hteli ili nećemo da se sazna sudbina nestalih, mi koji pokazujemo da smo tome posvećeni“, zapitao je Selaković.

Prema njegovim rečima, kada bi Srbi u Hrvatskoj mogli da uživaju jednu petinu prava koja uživaju pripadnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, mi bismo bili presrećni.

„Je l nam to pridike o poštovanju prava nacionalnih manjina drže oni kod kojih ni nekoliko sati ne može da opstane ćirilicom ispisana tabla sa nazivom ustanove“, upitao je Selaković.

Kako je istakao, nikada niko u Srbiji nije merio iskrenost razloga posete hrvatskih zvaničnika koji su nenajavljeno dolazili u našu zemlju.

„Treba li od njih da učimo kako se suočava sa prošlošću? Ne. Mi smo ti koji se svakoj žrtvi poklone, koji su u stanju da sankcionišu i pripadnike našeg naroda koji su činili zločine, jer nismo neko ko će pripisivati kolektivnu odgovornost. Ako neko očekuje da ćemo da sedimo i ćutimo i slušamo raznorazne gluposti, neistine i izmišljotine, taj se grdno prevario“, kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije još jednom je citirao rečenicu iz hrvatske note upućene našem ministarstvu da poseta visokom predstavnika strane države Jasenovcu ne može biti privatnog karaktera, i objasnio da to znači da potomci jasenovačkih žrtava tamo ne mogu da odu privatno.

„Niste imali nijednog predsednika Srbije koji je najmanje u periodu od 30 godina tamo otišao. Ovde imate predsednika republike koji želi da privatno ode tamo, znači zabranjuje mu se da ode u Jasenovac. Gde to stoji da ne može da bude privatnog karaktera poseta najvećem srpskom stratištu na svetu? Ako imate situacije da se predsedniku Srbije to zabranjuje, čemu ostali da se nadaju“, kazao je Selaković.