Selaković otvorio Konzulat Srbije u Ohridu

23. jul 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković otvorio je danas u Ohridu Konzulat Srbije na čelu sa počasnim konzulom.

Ministar Selaković je rekao da institucija počasnog konzula ima dugu i bogatu tradiciju i nesumnjiv značaj u diplomatsko-konzularnim odnosima i istakao da je ovo 86. počasni konzulat Srbije u inostranstvu.

„Uveren sam da će otvaranje konzulata u Ohridu sa područjem koje obuhvata teritorije opština Ohrid, Struga, Debar, Galičica, Debarca i Centar Župa, na čelu sa počasnim konzulom Mihajlom Filevim, pružiti dodatni podstrek unapređenju svestrane saradnje Srbije sa Severnom Makedonijom“, istakao je Selaković.

Kako je naglasio, to nije samo naša dobra bilateralna saradnja na političkom nivou, već i saradnja u oblasti kulture, turizma, ali i na polju jačanja naših ekonomskih veza i odnosa. 

Selaković je kazao i da je uveren da će doprinos odnosima dve zemlje dati i počasni konzul Filev, nastavljajući tradiciju svojih predaka, i više nego uspešno obavljati tu funkciju i svojim primerom dati dodatni impuls odnosima dva naroda i dve prijateljske države.

„Ono što danas radimo jednog dana će biti istorija, na istoriju ne možemo da utičemo, ali na ono što radimo danas utičemo i te kako i tako stvaramo buduću istoriju. Trudićemo se da ta istorija bude prožeta i mirom i stabilnošću i tolerancijom i prijateljskim odnosima“, rekao je šef srpske diplomatije.

On je podsetio da je Srbija imala svoje konzulate u Skoplju i Bitolju, a da je ovo prvi konzulat u Ohridu.

Ministar je konstatovao da su bilateralni odnosi dve države tradicionalno dobri u mnogim segmentima, i da nisu samo priteljski već i bratski, a da su utemeljeni na zajedničkoj istoriji i bliskim vezama dva naroda, ali i na zajedničkoj opredeljenosti za budućnost.

„Saradnja sa susednim zemljama, očuvanje mira i stabilnost u regionu, težnja punopravnom članstvu u EU jesu prioriteti spoljne politike Srbije... Zajednička želja za saradnjom i jačanje mostova koji nas povezuju ogleda se i u istorijskoj inicijativi Otvoreni Blakan, gde su tri države učinile ozbiljan i konkretan iskorak u pravcu intenziviranja ekonomske saradnje i poboljšanja kvaliteta života građana“, rekao je Selaković.

Podsetio je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio nedavno u Ohridu da je najveća snaga ove inicijative u činjenici da ona potiče od naroda zapadnog Balkana, koji su prepoznali neophodnost međusobne saradnje i povezivanja. 

Selaković se prisetio i nekih istorijskih činjenica koje su povezivale Srbe i stanovnike Ohrida, a to je da su Ohriđani pomagali srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu, kao i da je naučnik Mihajlo Pupin donirao veliko zvono jednoj od crkava u Ohridu.

Ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska, koja se obratila u ime Vlade i Ministarstva inostranih poslova Severne Makedonije, pozdravila je otvaranje konzulata i istakla da je to još jedna potvrda unapređenja odnosa dve zemlje. Istakla je da dve zemlje odlično sarađuju na polju kulture, i najavila da će uskoro biti potpisan novi sporazum o kulturnoj saradnji.

Počasni konzul Mihajlo Filev rekao je da je otvaranje konzulata podvig koji će dovesti do unapređenja odnosa dva bratska naroda, kao i da će njegova najveća odgovornost biti rad na tome.

Gradonačelnik opštine Ohrid Kiril Pecakov istakao je da je važno što je otvoren počasni konzulat jedne prijateljske zemlje i podsetio da ta opština već ima uspostavljenje prijateljske odnose sa Kragujevcom i Inđijom.

Svečanom otvaranju Konzulata Srbije u Ohridu prisustvovali su predstavnici Vlade Severne Makedonije, predstavnici Srba u toj zemlji, diplomatskog kora i ugledni predstavnici kulturne i poslovne zajednice.

Selaković: Ponosan sam na prijateljstvo Srbije i Severne Makedonije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas nakon otvaranja Konzulata Srbije u Ohridu, da je, kao predstavnik Srbije, ali i Srbin koji ima puno prijatelja, kumova i saradnika iz Severne Makedonije, ponosan na prijateljstvo dve države.

On je rekao da je prethodne noći u okviru Ohridskog leta održao govor na makedonskom jeziku istakavši da zna koliko je važno kada neko iz neke druge zemlje dođe i obrati se na jeziku zemlje domaćina.

„Time sam pokazao ne samo da poštujem svoje domaćine već i makedonski jezik i makedonsku kulturu koje je taj jezik iznedrio. Ceneći i uvažavajući jezik kao temelj kulture došao sam ovde ne samo da otvorim naš Konzulat već da pokažem poštovanje prema našim domaćinima“, rekao je Selaković.

On je podsetio da je na Ohridu dogovorena inicijativa Otvoreni Balkan, ali i nedavno održan samit ove inicijative.

„Ohrid je mesto održavanja samita Otvorenog Balkana gde su nastavljene tendencije stvaranja dobrih odnosa ali i uslova za produbljivanje te saradnje u različitim oblastima, kroz priznavanje akademskih zvanja, diploma kroz veću i bližu kulturnu saradnju“, rekao je on.

Upitan da prokomentariše odnos Bugarske prema Severnoj Makedoniji, on je kazao da je njegov posao kao ministra spoljnih poslova da jača dobrosusedske odnose, kao i da su i Bugarska i Severna Makedonija sused Srbije.

„Srbija je izabrala put jačanja zajedništva, put jačanja saradnje, jačanja što više ekonomske saradnje i Srbija će to nastaviti da radi. Mi brinemo svoju brigu, radimo svoj posao, a drugi neka rade svoj posao“, rekao je ministar.