Selaković: Odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou u savremenoj istoriji

31. avg 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je danas sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom i ocenio da je sveukupna saradnja dveju država izuzetno dobra i da je na najvišem nivou u našoj savremenoj istoriji.

Ministar Selaković je na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da je saradnja izuzetno dobra zahvaljujući odličnim ličnim odnosima predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, čiji susret očekuje do kraja godine.

“Srbija je otvorena za jačanje odnosa i saradnje sa Republikom Turskom i veoma važno mesto u jačanju tih odnosa i u njihovom razvoju zauzima odvijanje dobre prakse održavanja Visokog saveta za saradnju između naše dve države”, rekao je ministar Selaković. 

Naveo je da je sa turskim kolegom razgovarao i o složenim regionalnim pitanjima, da su razmenili pozicije i procene stanja u regionu, a da ga je upoznao i sa trenutnom situacijom u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine. 

“Nedvosmisleno smo se saglasili da sva otvorena pitanja treba da se rešavaju kroz dijalog i mirnim putem”, podvukao je ministar Selaković. 

Poručio je da Republika Srbija Republiku Tursku posmatra kao veoma značajnog aktera u obezbeđivanju mira i stabilnosti u našem region. 

“U budućnosti ćemo nastaviti da sarađujemo, jedni drugima da pomažemo i samo tako možemo da imamo koristi i da unapređujemo naše prijateljske odnose”, naglasio je ministar Selaković, koji u oktobru očekuje naredni susret sa turskim kolegom. 

Ministar Selaković je najavio da će sutra sa turskim kolegom prisustvovati svečanom otvaranju generalnog konzulata Turske u Novom Pazaru,  a da će ministar Čavušoglu obići i deonicu magistralnog puta između Novog Pazara i Tutina, na kojoj rade turske kompanije. 

Ministar Selaković je naglasio da je otvaranje konzulata Turske u Novom Pazaru svakako potvrda jednog nivoa poverenja koji postoji između dve države.

Naveo je da su Srbija i Turska, uprkos pandemiji virusa korona u 2020. godini, zabeležile rekordnu trgovinsku razmenu koja je iznosila 1,320 milijardi evra, a koja je u prvih šest meseci ove godine premašila 765 miliona evra, dok je srednjoročni cilj da dostigne dve milijarde evra. 

Ministar Selaković je rekao da su Srbija i Turska u poslednjih deset godina upetostručile obim trgovinske razmene, a da je znatno povećan i priliv direktnih turskih investicija. 

Ministar Čavušoglu je zahvalio ministru Selakoviću na toploj dobrodošlici, kao i predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić na prijemu. 

Istakao je da između Srbije i Turske postoje odlični odnosi i da se oni svakoga dana unapređuju i poručio da dve države imaju važnu ulogu u stabilnosti regiona. 

Turski šef diplomatije je naveo da je srpskim domaćinima preneo poziv turskog predsednika za učešće na sastanku Saveta za saradnju na visokom novu koji treba treći put da bude održan u Turskoj. 

Istakao je važnost otvaranja konzulata Turske u Novom Pazaru i ocenio da će to biti od velike važnosti za razvijanje odnosa, a govorio je i o važnosti otvaranja kancelarije u Nišu kao pomoći za turske građane koji prolaze kroz Srbiju.

Turski ministar je naglasio da se trgovinska razmena svakog dana povećava, da su međusobno dve države prihvatile sertifikate o vakcinaciji protiv koronavirusa što će, smatra, veoma povoljno uticati na turizam, kao i nastojanje da građani dve države putuju samo sa ličnom kartom. 

Odgovarajući na pitanje novinara o situaciji u BiH, ministar Selaković je rekao da je svaka vrsta konstruktivnog pristupa i promocije dijaloga kao sredstva za rešavanje svih otvorenih pitanja i problema u regionu nešto što je Srbija podržavala i nastaviće da podržava, a  ministar Čavušoglu je naglasio da je za Tursku važan mir, stabilnost, produktivnost i dobro stanje u svim zemljama regiona.