Saopštenje ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića

18. maj 2021.
Manastir Visoki Dečani jedna je od najvećih srpskih svetinja i nažalost, jedan je od najugroženijih spomenika svetske kulture u Evropi i na svetu, a to što privremeni organi u Prištini zahtevaju od organizacije „Evropa nostra“ da ga uklone sa Uneskove liste sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi dovoljno govori o njihovim namerama.

Neugroženost se dokazuje delima, a ne pozivima na tviteru ili političkim pritiscima. Naročito se ne dokazuje oduzimanjem 24 hektara manastirske imovine, izgradnjom magistralnog puta pored manastira uprkos odluci suda, oružanim napadima, terorističkim grafitima na zidovima manastira ili verbalnim pretnjama bratstvu.

Manastir Visoki Dečani i bratstvo igumana Save Janjića konstantno dobija pretnje i najčešće je napadani objekat Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i pored toga što je pod stalnom zaštitom snaga KFOR-a. A sama činjenica da manastir neprekidno čuvaju pripadnici KFOR-a dovoljno govori o proceni Ujedinjenih nacija i njihove vojne misije na KiM o ugroženosti samog manastira. Uostalom, o tome svedoče i izveštaji Uneska, Stejt dipartmenta i drugih institucija i organizacija.

Država Srbija će nastaviti da pomaže manastir Visoki Dečani, i sve druge crkve i manastire u Eparhiji raško-prizrenskoj na Kosovu i Metohiji, ali i da svetu ukazuje, u Unesku i na svakom mestu u svakoj prilici, na ugroženost srpske i svetske kulturne baštine na teritoriji naše južne pokrajine.

Visoki Dečani jesu nesumnjivo deo srpske i svetske kulturne baštine i za Srbiju imaju poseban značaj i izuzetnu vrednost i naša država će iskoristiti sve moguće diplomatske i pravne  mehanizme da ga zaštiti.