Redovne političke konsultacije Srbije i Koreje

04. okt 2020.
Redovne političke konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Koreje održane su u Beogradu. Delegaciju Republike Srbije predvodila je pomoćnik ministra za bilateralnu saradnju, ambasador Tatjana Conić, a korejsku zamenik ministra za političke poslove Republike Koreje Jun Sungu.

Tokom konsultacija razmenjena su mišljenja o stanju i perspektivi ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje. Izraženo je posebno zadovoljstvo povodom uzlaznog trenda razvoja ukupne saradnje i posebno intenziviranja dijaloga na visokom političkom nivou. U tom smislu, posebno je naglašen značaj posete ministra inostranih poslova Republike Koreje Gang Gjong – Hva Srbiji, koja je realizovana u junu. Izražena je spremnost za dalji razvoj odnosa u svim oblastima, posebno u svetlu značajnog jubileja – 30. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, 27. decembra 2019. godine.

Korejska strana je informisana o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i zastoju u dijalogu Beograda i Prištine izazvanim jednostranim necivilizacijskim postupcima PIS u Prištini. Preneto je očekivanje naše strane da će Republika Koreja nastaviti da se postavlja umereno i uzdržano u vezi sa pitanjem KiM, do postizanja obostrano prihvatljivog rešenja putem dijaloga između Beograda i Prištine.
Obostrano je konstatovano postojanje značajnih potencijala za dalji razvoj ekonomske saradnje, posebno na polju investicija, kao i interes za veće prisustvo korejskih kompanija u Srbiji. Posebno je naglašen značaj daljeg jačanja i do sada uspešne bilateralne saradnje u IT sektoru, oblasti e-government i procesu digitalizacije.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova, ambasador Tatjana Conić, je ponovila podršku procesu smirivanja tenzija i otopljavanja odnosa na Korejskom poluostrvu, uz poštovanje svih relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u pravcu denuklearizacije i postizanja pune stabilnosti u regionu.

Zamenik ministra za političke poslove Sun je potvrdio da će Republika Koreja zadržati uzdržan stav po pitanju Kosova i Metohije, pružajući punu podršku dijalogu između Beograda i Prištine.