Političke konsultacije Srbije i Gruzije

25. nov 2021.
Bilateralne političke konsultacije ministarstava spoljnih poslova Srbije i Gruzije na nivou pomoćnika ministra održane su danas u Tbilisiju.

Strane su izrazile obostrano zadovoljstvo nivoom ukupnih bilateralnih odnosa i saradnje koja je u stalnom usponu, a potvrđena je spremnost za dalje jačanje saradnje u brojnim oblastima. Izražena je i posebna spremnost za dalje jačanje međusobnog dijaloga i razmenu poseta na svim nivoima.

Sagovornici su razmenili mišljenja o modalitetima daljeg razvoja saradnje Srbije i Gruzije u velikom broju oblasti, sa posebnim fokusom na ekonomiju i dalje povezivanje privreda dve zemlje.

Konstatovano je da su odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski, kao i da postoji veliki prostor za unapređenje ekonomske saradnje kroz povećanje trgovinske razmene i bolje upoznavanje međusobnih potencijala, posebno u oblasti poljoprivrede, informacionih tehnologija i turizma.

Posebna pažnja posvećena je promovisanju turističkih potencijala dve zemlje uz očekivanja da će doći do intenzivnije saradnje u ovoj oblasti nakon smirivanja epidemiološke situacije u svetu.

Predstavnici srpskog ministarstva istakli su značaj redovnog održavanja bilateralnih konsultacija.

Takođe, informisali su gruzijske kolege o uspesima Srbije na polju ekonomskih reformi u proteklih sedam godina, prioritetima spoljne politike Srbije, procesu pristupanja Evropskoj uniji i iskustvima na tom polju.

Obostrano je iskazan interes za  nastavak održavanja konsultacija o evropskim integracijama uz prenošenja naših iskustava gruzijskoj strani.

Sagovornici su izrazili međusobnu podršku pitanjima od suštinskih nacionalnih interesa dve države, posebno kada je reč o poštovanju principa suvereniteta i teritorijalne celovitosti država.

Razgovarano je i o proširenju ugovorno pravne baze i daljem razvoju saradnje na multilateralnom planu, u okviru međunarodnih organizacija, kao i u oblastima kulture, javne uprave i regionalne saradnje.

Srpsku delegaciju u političkim konsultacijama sa Gruzijom predvodio je v.d. pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju ambasador Vladimir Marić, a gruzijsku zamenik ministra za bilateralne odnose sa evropskim zemljama Tejmuraz Džandžalija.

Tokom posete Tbilisiju realizovan je i sastanak sa zamenikom ministra ekonomije i održivog razvoja Gruzije Genadijem Arveladzeom, tokom koga su razmatrane konkretne mogućnosti za unapređenje saradnje i plasman proizvoda na srpsko odnosno gruzijsko tržište. Na kraju posete organizovan je i odvojeni susret naše delegacije sa istaknutim gruzijskim privrednicima.