Obeležen Dan Afrike

14. jun 2019.
Obraćanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na proslavi Dana Afrike:

„Vaše ekselencije
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Izuzetna mi je čast da prisustvujem današnjoj svečanoj ceremoniji proslave Dana Afrike.

Koristim ovu priliku da, pre svega, zahvalim na izuzetnom gostoprimstvu koje mi je ukazano prilikom mojih poseta afričkim zemljama proteklih godina, da najavim da ću nastaviti sa tom lepom tradicijom i da ću se potruditi da u budućnosti posetim i zemlje u kojima nisam bio. Uvek mi predstavlja veliko zadovoljstvo da ugostim u Republici Srbiji čelnike afričkih država, zatim svoje kolege ministre spoljnih poslova, kao i druge predstavnike vašeg kontinenta.

U Srbiji postoji duga tradicija proslavljanja Dana Afrike, koji naši afrički prijatelji slave kao svoj praznik, a od 2017. godine i zvanično obeležavamo 25. maj kao Dan prijateljstva sa narodima Afrike. Taj dan je za nas simbol naše iskrene želje da negujemo i brižljivo gradimo odnose sa Afrikom i zato smo odlučili da ga uvrstimo u kalendar najvažnijih dana u godini.

Republika Srbija je ponosna na svoju saradnju sa afričkim zemljama koja datira od početaka formiranja Pokreta nesvrstanih, jer su naši odnosi uvek bili zasnovani na čvrstim temeljima zajedništva, uzajamnog razumevanja i podrške, saradnje i solidarnosti. Na osnovu brojnih istorijskih veza između naših zemalja i naroda, možemo graditi odnose ne samo bliže saradnje i još većeg razumevanja, već i odnose strateškog partnerstva u čijoj osnovi je miroljubiva i odmerena spoljna politika, bazirana na poštovanju međunarodnog prava i osnovnih načela povelje UN-a.

Iz navedenih razloga naši odnosi imaju budućnost koja obećava, jer je Republika Srbija snažno opredeljena za razvoj svestrane saradnje sa afričkim zemljama i, u skladu sa svojim mogućnostima, posvećeno radi na daljem jačanju političkih i ekonomskih veza, ali i veza u oblasti kulture, obrazovanja, sporta i drugih sfera od zajedničkog interesa.

Sa pažnjom pratimo i rad krovne organizacije Afrike – Afričke unije, gde Republika Srbija ima status posmatrača i podržavamo napore organizacije radi ostvarenja strateških ciljeva, uključujući obezbeđivanje mirne i sigurne budućnosti, iskorenjivanje siromaštva i bolesti, očuvanje i jačanje kulturnog identiteta, kao i političko, ekonomsko i kulturno ujedinjavanje kontinenta.

Želim da istaknem da nas, kada je u pitanju Afrički kontinent, raduje svaki uspeh i napredak u tom regionu. Stvaranje ujedinjenog i snažnog kontinenta, kao globalnog faktora i partnera je nešto što Afrika i njeni narodi, sasvim sigurno zaslužuju. Bliska saradnja država članica Afričke unije pokazuje politiku koju Republika Srbija podržava, a to je da se svi problemi afričkog kontinenta moraju rešavati u Africi.

Brinu nas, s druge strane, međusobno nerazumevanje i nesuglasice naših prijatelja, a u Africi samo prijatelje imamo, i u tom smislu podržavamo pokrenute inicijative Ujedinjenih nacija, Afričke unije i regionalnih zajednica radi postizanja mira na kontinentu. U tom smislu, Republika Srbija želi da pruži svoj doprinos u rešavanju problema. Sa željom da ih budućnosti bude što manje, ovom prilikom najavljujem da ćemo nastaviti da učestvujemo u mirovnim misijama na kontinentu, kao i u humanitarnim i razvojnim aktivnostima ali i sa stipendiranjem afričkih studenata na univerzitetima u Republici Srbiji.

U saradnji sa svim afričkim državama i organizacijama, želimo da gradimo bolju budućnost.

Živela Srbija, živela Afrika!"