Ministar Dačić sa šeficom diplomatije Gane

11. apr 2024.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ministarkom inostranih poslova i regionalne integracije Republike Gane Širli Ajorkor Bočvej, koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

U razgovoru je konstatovano da dve zemlje vezuje tradicionalno prijateljstvo, koje datira iz perioda šezdesetih godina prošlog veka, kada su, kao osnivači Pokreta nesvrstanih zemalja, imale vrlo intenzivne odnose, a naša preduzeća gradila brojne objekte širom Republike Gane. 

Izražena je obostrana spremnost da se ova solidna osnova nadograđuje zajedničkim snagama, posebno u svetlu činjenice da u 2024. godini obeležavamo 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju država.

Šef srpske diplomatije je zahvalio Republici Gani na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

Ministarka Bočvej informisala je ministra Dačića o aktuelnoj situaciji u zemlji i regionu. 

Upoznala je sa potencijalima za razvoj bilateralne saradnje u oblasti ekonomije,  poljoprivrede, odbrane, kulture i drugim. Pozvala je kompanije iz Republike Srbije da razmotre mogućnost investiranja u Republiku Ganu.

U okviru posete, a povodom obeležavanja jubileja uspostavljanja diplomatskih odnosa, dvoje ministara održaće i predavanje za polaznike Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova i studente iz Gane, koji u okviru programa “Svet u Srbiji” studiraju u Republici Srbiji, a ministarki Bočvej biće uručena jubilarna personalizovana poštanska markica.