Ministar Dačić razgovarao sa šefom rumunske diplomatije

20. jan 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je telefonom sa ministrom inostranih poslova Rumunije Bogdanom Aureskuom.

Sagovornici su konstatovali da se bilateralni odnosi dve zemlje razvijaju u duhu tradicionalnog prijateljstva, uz opredeljenost za produbljivanje saradnje i proširenje dijaloga u narednom periodu u svim oblastima od značaja za dve zemlje.

Šef srpske diplomatije Dačić izrazio je zahvalnost za podršku koju Rumunija pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije, kao pitanju od našeg prvorazrednog nacionalnog interesa, kao i za razumevanje za težak položaj Srba i nealbanskog stanovništva na KiM.  

Sagovornici su razmenili mišljenje o evropskim integracijama Republike Srbije, te istakli da je dalji napredak na evropskom putu izuzetno značajan u složenim okolnostima, u kontekstu novih geopolitičkih izazova na evropskom kontinentu.

Dva ministra ukazala su na potrebu daljeg energetskog i infrastrukturnog povezivanja kroz brojne zajedničke projekte. 

Sagovornici su se složili da je direktna komunikacija i redovna razmena poseta na visokom i višem nivou od ključnog značaja za napredak saradnje u svim oblastima od interesa. Ministar Auresku podsetio je na otvoren poziv za zvaničnu posetu šefa srpske diplomatije Bukureštu, te su se dva ministra dogovorili o realizaciji ove posete u skoroj budućnosti.