Ministar Dačić otvorio 23. Beogradski ekonomski forum

28. nov 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je danas 23. Beogradski ekonomski forum i tim povodom obratio se prisutnima.

Obraćanje ministra Dačića prenosimo u integralnom obliku:

Poštovani gospodine Comokos,

Vaše ekselencije,

Dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da danas otvorim 23.  Beogradski ekonomski forum - važan i uticajan godišnji skup kako za Republiku Srbiju, tako i za region u celini. Želeo bih da se zahvalim gospodinu Comokosu i Helenskom privrednom udruženju na pozivu i odličnoj organizaciji, kao što je to bio slučaj i svih prethodnih godina. Imajući u vidu da su teme kojima se ovogodišnji forum bavi od vitalnog značaja za politički i ekonomski razvoj Republike Srbije, drago mi je što su i moje kolege iz Vlade Republike Srbije, ali i predstavnici privatnog sektora uzeli učešće na ovom događaju. 

Nedavno sam imamo i tu čast da se obratim povodom obeležavanja 20 godina od osnivanja Helenskog privrednog udruženja. I tom prilikom, naglasio sam da nema nikakve sumnje da su čvrste veze koje postoje između srpskog i grčkog naroda, utemeljene u zajedničkoj istoriji, kulturi i duhovnosti, iznad svake politike i bilo kog pojedinca. Srbija dobro zna da su iskrena prijateljstva retka, stoga se trudi da takva prijateljstva brižljivo čuva i dalje unapređuje.

Dame i gospodo,

Realnost nas uvek i iznova podseća da je jedini put ka miru – poštovanje univerzalnih načela oko kojih smo se svi saglasili, oličenih u osnovnim principima međunarodnog prava i Povelji Ujedinjenih nacija. U trenutnim geopolitičkim okolnostima, verujem da ćemo se ponovo svi saglasiti da nam je  neophodno veće poverenje, solidarnost i zajedništvo, nasuprot podelama i sukobima.

Međutim, za poverenje je ključno ne samo da postoje pravila i principi, već da oni budu jednaki za sve i da se primenjuju na isti način. Kao država koja dosledno poštuje međunarodno pravo i koja, nažalost, još uvek trpi posledice kršenja istog, smatramo da postojanje duplih standarda nema opravdanje.

Upravo zato, Republika Srbija pruža principijelnu i iskrenu podršku Ukrajini, njenoj celovitosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu. Braneći princip nepovredivosti međunarodnih granica jedne suverene zemlje – odlučni smo u neprihvatanju politike dvostrukih standarda koju neki primenjuju u slučaju Republike Srbije. Oko ovog stava su i predsednici Republike Srbije i Ukrajine postigli potpunu saglasnost, prilikom razgovora u Atini, avgusta ove godine.

Vaše ekselencije,

Osnov čitavog procesa Dijaloga Beograda i Prištine, koji se sprovodi uz pomoć Evropske unije, upravo je – poverenje i ispunjavanje prethodno preuzetih obaveza. Nažalost, serijom jednostranih poteza i provokacija direktno uperenih protiv života i opstanka srpskog i nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, a posebno u njenom severnom delu, Priština je izigrala poverenje Beograda, ali i uveren sam i poverenje dobrog dela međunarodne zajednice.

Nikakvi pokušaji tendencioznog plasiranja dezinformacija i svaljivanja krivice na Beograd ne mogu da prikriju jednu prostu činjenicu – Aljbin Kurti je, od kada je na čelu privremenih inistitucija samouprave u Prištini, najodgovorniji za eskalaciju situacije na Kosovu i Metohiji. Konkretno, od početka 2021. godine do danas zabeleženo je čak 446 etnički motivisanih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji. Takođe, pored činjenice da povratak na Kosovo i Metohiju još uvek nije omogućen za preko 200.000 interno raseljenih lica, dodatno zabrinjava podatak da je, samo u proteklih godinu dana, čak 13% Srba napustilo našu Pokrajinu i to zbog kontinuiranog maltretiranja i pritisaka prištinskog režima na srpsko stanovništvo. Zato apelujemo na međunarodne činioce da se osigura bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, kao uslov svih uslova da bi mogli da nastavimo proces dijaloga.

Beograd će nastaviti da bude posvećen dijalogu, ali smatramo da je, u ovom trenutku, neophodno bez daljeg odlaganja sprovesti sve obaveze iz do sada postignutih sporazuma. Ovde pre svega mislim na što hitnije formiranje Zajednice srpskih opština - obavezu koju je Priština preuzela pre više od 10 godina Briselskim sporazumom koji sam i lično potpisao.

Uprkos ovom problemu, sa kojim se kontinuirano suočavamo i svakodnevno borimo, nastojimo da gledamo u budućnost i koristimo svaku šansu za ostvarivanje ekonomskog i socijalnog napretka na dobrobit građana naše zemlje.

Zahvaljujući strateškom planiranju i hrabrim reformskim procesima, postigli smo odlične ekonomske rezultate, zbog čega sam slobodan da kažem da je Republika Srbija danas najperspektivnija i najdinamičnija ekonomija Zapadnog Balkana i svojevrstan pokretač regionalnog razvoja.

Srpska privreda nije imuna na krize sa kojima se čitav svet suočava, ali ima dokazanu sposobnost proaktivnog reagovanja na različite izazove, o čemu svedoče jasni i ubedljivi pokazatelji o našim postignutim ekonomskim uspesima. Republika Srbija je lider po privlačenju stranih investicija u našem regionu.

Nastavićemo da radimo na kreiranju najboljih uslova za investiranje i negovanju što povoljnijeg ambijenta za poslovanje. Naša posebnost je svakako i u tome što imamo prijatelje širom sveta i što smo otvoreni za saradnju sa zemljama iz svih regiona.

Dame i gospodo,

Republika Srbija posvećuje veliku pažnju unapređenju regionalne saradnje i negovanju što boljih dobrosusedskih odnosa. Oni su za nas nerazdvojni deo evropskih integracija i, istovremeno, jedan od ključnih prioriteta naše spoljne politike.

Za Republiku Srbiju je od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima. Svesni smo da su nasleđeni problemi, posebno sa nekim od suseda, veoma ozbiljni i teški. Međutim, našim odmerenim i konstruktivnim postavljanjem, doprineli smo i nastavljamo da doprinosimo relaksaciji odnosa u regionu.

Verujem da je mnogima od vas poznato da smo nedavno bili u prilici da budemo domaćini druge Vinske vizije Otvorenog Balkana, na kojoj smo ugostili naše prijatelje i partnere iz regiona. Regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“ i manifestacije koje se održavaju pod njenim okriljem značajne su za jačanje postojećih regionalnih odnosa, kao i za opšte poboljšanje poslovne klime i saradnje u svim oblastima u najboljem interesu naših građana.

Dragi prijatelji,

Članstvo u Evropskoj uniji je strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike Republike Srbije. Delimo i zalažemo se za evropske vrednosti i želimo da doprinesemo miru, stabilnosti i prosperitetu Evrope.

Verujem da je, za svakog pojedinca, vreme najvažniji resurs koji se, nažalost, ne obnavlja. Davno data obećanja na Solunskom samitu, još pre više od 20 godina, odavno su izbledela.

U prethodnih dvadeset godina, čuli smo brojne poruke o važnosti i visokoj poziciji Zapadnog Balkana na političkoj agendi Evropske unije. Evropska unija je, već duže od dve decenije, naš najznačajniji donator i spoljnotrgovinski partner i mislim da su to jasne i svima poznate činjenice. Evropska unija jeste prisutna u našem regionu, ali smatramo da je krajnje vreme za revitalizaciju politike proširenja i valorizaciju reformskih napora, kako bi se iz faze političkih poruka i signala prešlo u fazu konkretnih pomaka.

Istorija je potvrdila da je upravo proces proširenja pretvorio Evropsku uniju u važnog faktora na međunarodnoj sceni. Jasno je da, u trenutnim geopolitičkim okolnostima, Evropska unija mora da sačuva to mesto, a isto tako je potpuno jasno da će sa Zapadnim Balkanom u svom sastavu biti nesumnjivo jača i stabilnija.

Dragi prijatelji,

Ne želimo da prođe još 20 godina i od nedavne Atinske deklaracije, već želimo da naša evropska priča zaista postane što skorija realnost. Zapadnom Balaknu je odavno mesto u Evropskoj uniji. Naši narodi to zaslužuju.

Hvala na pažnji.