Ministar Dačić na Ministarskom savetu OEBS

30. nov 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić prisustvovao je Ministarskom savetu OEBS u Skoplju i tom prilikom se obratio prisutnima.

Obraćanje ministra Dačića prenosimo u celosti:

“Poštovani predsedavajući,

Ekselencije,

Uvažene kolege,

Želeo bih da, na početku svog obraćanja, izrazim zahvalnost našem susedu, Republici Severnoj Makedoniji, i predsedavajućem OEBS ministru Bujaru Osmaniju na posvećenosti i uloženim naporima tokom godine koju možemo okarakterisati kao najtežu u istoriji ove Organizacije. Takođe, zahvaljujem se na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji Ministarskog saveta u Skoplju.

Poštovane kolege,

U septembru smo se, tokom ojačanog zasedanja Stalnog saveta, saglasili u ocenama da je u našoj Organizaciji, ali i šire, nastupila klima rastućeg nepoverenja, koja je dovela do odsustva suštinskog dijaloga među državama učesnicama i koja preti da zaseni sve što smo postigli tokom gotovo pola veka njenog postojanja. Iako su ova degradacija poverenja i odsustvo razumevanja na delu već godinama, rat u Ukrajini je doveo do otvorene političke konfrontacije i gotovo povratka na hladnoratovsku retoriku, što predstavlja opasnost za sve građane Evrope.

Suočeni smo sa najvećim problemima u funkcionisanju organizacije, nemogućnošću postizanja konsenzusa oko ključnih pitanja i opasnošću da će OEBS ući u novu institucionalnu krizu.

Uveren sam da ćemo danas, svi zajedno, pokazati dovoljno mudrosti i političke volje da prevaziđemo kompleksnu situaciju u kojoj se Organizacija nalazi.

U tom smislu, potrebno je da usvojimo odluke koje će trasirati put rešavanju ključnih pitanja za funkcionisanje Organizacije - redovni ciklus izbora predsedavajućih, stabilnost institucija, kao i blagovremeno usvajanje održivog budžeta. Hajde da napravimo iskorak, hajde da pokažemo da jesmo jedna od retkih međunarodnih organizacija koja je sposobna da se uspešno bori sa svim izazovima koje nosi današnje vreme.

Republika Srbija ostaje posvećena tom cilju i sa svoje strane će nastaviti da bude konstruktivan partner i pruža pun doprinos jačanju Organizacije.

Uvažene kolege,

Iz iskustva moje zemlje, ali i regiona kojem pripada, izdvojio bih prisustvo OEBS na terenu kao dragocenu specifičnost ove međunarodne organizacije. Iako je naš region značajno odmakao na putu sprovođenja sveobuhvatnih reformi, OEBS još uvek ima značajnu ulogu u podršci institucijama, jačanju demokratskog kapaciteta naših zemalja, kao i daljem razvoju regionalne saradnje, a što doprinosi ukupnoj stabilnosti regiona.

Izuzetno cenimo doprinos Misije OEBS u Republici Srbiji našem reformskom procesu koji traje više od dve decenije i izuzetnoj saradnji koja je od početka bila zasnovana na partnerskim odnosima.

Takođe, želeo bih da istaknem saradnju sa Misijom OEBS na Kosovu i Metohiji, zasnovanu na međunarodnom statusno neutralnom prisustvu u Pokrajini, sa mandatom baziranim na rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244. Nažalost, položaj Srba na prostoru Kosova i Metohije je teži nego ikada ranije. Želeo bih da iskoristim i ovu priliku da ukažem da se Srbi na Kosovu i Metohiji suočavaju sa sve ozbiljnijim oblicima institucionalne i verske diskriminacije, ugroženom bezbednošću i ekonomskom neizvesnošću. Pomenuću samo neke od aktuelnih problema sa kojima se naš narod na Kosovu i Metohiji suočava - pravo na glasanje i učešće na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji im je oduzeto od strane privremenih institucija samouprave u Prištini, a nedavno je došlo i do neodgovornog pomeranja spomen ploče srpskim vojnicima u Prištini.

Bezbednosna situacija u Pokrajini predstavlja razlog za duboku zabrinutost, te smatram da jedino snažno međunarodno prisustvo koje poštuje međunarodna pravna dokumenta, može garantovati bezbednost za sve građane u  Pokrajini. Uprkos upornom odbijanju Prištine da ispuni svoje davno preuzete obaveze, Beograd ostaje privržen procesu dijaloga, koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije i očekuje da će svi do sada dogovoreni sporazumi biti bez daljeg odlaganja sprovedeni.

Takođe, ostajemo posvećeni članstvu Evropskoj uniji, kao svom glavnom spoljnopolitičkom prioritetu.

Na kraju, želeo bih da zahvalim našim domaćinima na uloženim naporima tokom ove godine i da našem budućem predsedavajućem Republici Malti poželim mnogo uspeha i ponudim našu punu podršku tokom obavljanja ovog značajnog zadatka tokom 2024. godine.

Hvala na pažnji.