Ministar Dačić na Globalnoj konferenciji za slobodu medija u Londonu

11. jul 2019.
Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na Globalnoj konferenciji za slobodu medija koja se održava u Londonu:

„Ekselencije,
Dame i gospodo,
Uvažene kolege,

Drago mi je što mogu, u ime Vlade Republike Srbije, da prisustvujem ovom važnom skupu. Dozvolite mi prvo da zahvalim ministrima inostranih poslova Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade, Džeremiju Hantu i Kristiji Frilend, što su ovom dragocenom inicijativom okupili mnoge ključne aktere zainteresovane za jačanje slobode medija i zaštitu novinara i medijskih radnika.

Pozdravljamo organizaciju konferencije deleći globalnu zabrinutorst za slobodu medija, u kojoj moramo učestvovati svi, u punom kapacitetu. Pridružujemo se zajedničkoj izjavi sa željom da njen sadržaj doživi punu afirmaciju kroz realizaciju u svim delovima sveta, u čemu ćemo uspeti samo ukoliko svi pojedinačno damo doprinos.

Bezbednost novinara i pitanje nekažnjivosti krivičnih dela protiv njih pitanja su koja shvatamo izuzetno ozbiljno i, u skladu sa međunarodnim propisima i u saradnji sa međunarodnim organizacijama, trudimo se da konstantno radimo na unapređenju sistemskih odgovora na pretnje sa kojima se medijski poslenici sreću u obavljanju svog posla. O značaju koji pridajemo ovoj temi govori i činjenica da sam imao čast, kada je Srbija predsedavala Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju 2015. godine da, kao predsedavajući, otvorim OEBS-ovu konferenciju o bezbednosti novinara upravo u Beogradu. Tada smo, svesni njene važnosti, izabrali da prva tema na agendi konferencijâ predsedavajućeg bude upravo ova.

Stoga mi dozvolite da ovom prilikom pozdravim osnivanje Visokog ekspertskog panela za pravna pitanja, kao i najavljeno osnivanje radnih grupa sastavljenih od međunarodnih organizacija i stručnjaka. Deljenje iskustava o izazovima sa kojima se naše države suočavaju u vezi sa ovim pitanjima, kao i o uspesima najboljih praksi za koje smo ustanovili da daju rezultate, svakako je jedan od najboljih načina da udružimo snage u obezbeđivanju sigurne radne sredine za novinare i, samim tim, bolje uslove za razvoj svojih demokratskih društava. To je upravo naše iskustvo sa pomenute konferencije.

Želeo bih sa vama da podelim još jedno iskustvo koje smatramo dragocenim. Pre šest godina, vlada moje zemlje je, u saradnji sa novinarima, osnovala Komisiju za istraživanje ubistava novinara, budući da su istrage u nekoliko slučajeva trajale više od deset godina. Nedavno je u jednom od tih slučajeva doneta prvostepena presuda, tako da sa sigurnošću možemo reći da je Komisija imala uspeha u radu, to jest da je uspela da, koordinacijom rada sa svim nadležnim organima, uz izraženu političku podršku Vlade, privede pravdi ubice jednog od svojih kolega. Nekažnjivost je aspekat na kome moramo predano raditi, jer ćemo samo tako poslati poruku da se zločin ne isplati. Ubistvo novinara je, pri tome, više od lične tragedije, to je napad na temelje društava u kojima živimo.

Komisiji je Vlada prošle godine proširila mandat, koji sada obuhvata i slučajeve novinara nastradalih i nestalih tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Nažalost, Srbija drži neslavan rekord kada je reč o novinarima nastradalim u sukobima – prvi put u istoriji je jedan medij proglašen legitimnim vojnim ciljem i 16 radnika našeg javnog servisa poginulo je u bombardovanju Radio Televizije Srbije. Koristim priliku da vas pozovem da udružimo snage u borbi da se tako nešto ne ponovi, to jest da pokušamo da obezbedimo da nijedna medijska kuća nikada više ne bude legitimni vojni cilj. Informacija jeste moćno oružje, ali univerzalni kodeks mora biti da se njoj suprotstavlja druga informacija ili drugačiji argument, a nikako bombe.

Upravo zbog moći koju informacije imaju, sve češće se srećemo sa dezinformacijama. One nisu nikakva novina, ali novi mediji i mogućnosti distribucije informacija koje nude čine dezinformacije dostupnijim i, samim tim, većom pretnjom nego ikada u istoriji. To jeste praktično novi izazov, za koji moramo da spremimo svoje građane. Učeći decu, na primer, da razaznaju vredne i istinite glasove u kakofoniji koja im se nudi gradimo buduće društvo čiji će građani biti daleko opremljeniji da se sami snađu u moru ponuđenih informacija. Pored pravnog regulisanja medijske sfere, obučavanje građana za optimalno korišćenje sadržaja koji im se nude svakako je zadatak odgovorne države. Idući u korak sa vremenom, Vlada Republike Srbije radi na programima medijske pismenosti, i u septembru u Beogradu organizuje veliku međunarodnu konferenciju u saradnji sa Uneskom.

Poštovane kolege, hvala na pažnji i srećan nam zajednički rad!"