Ministar Dačić i ministarka Bočvej sa polaznicima Diplomatske akademije i studentima iz Gane

12. apr 2024.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministarka inostranih poslova i regionalne integracije Republike Gane Širli Ajorkor Bočvej, obratili su se danas polaznicima Diplomatske akademije, praktikantima i studentima iz Gane, , koji u okviru programa “Svet u Srbiji” studiraju u Republici Srbiji.

Obraćanje ministra Dačića prenosimo u celosti:

„Vaša ekselencijo, draga Širli,
Poštovani studenti iz Gane,
Dragi polaznici Diplomatske akademije i praktikanti,

Još jednom, dobro došli u Republiku Srbiju. Veliko mi je zadovoljstvo što ste ponovo ovde i što sa našim starim prijateljima i saveznicima iz Republike Gane imamo redovne susrete i komunikaciju.

Republiku Srbiju i Ganu vezuju prijateljski odnosi koji traju, formalno, punih 65 godina. Za to vreme, između naših država stvorene su čvrste i neraskidive veze, kako na političkom planu, tako i među građanima. Zato želim da iskoristim ovu priliku da, u Vašem društvu, podsetim mlade kolege na samo neke od događaja koji vežu naše dve geografski udaljene, ali suštinski veoma bliske zemlje.

Dragi prijatelji,

Budući da ste jako mladi i da ste o politici prema afričkim državama koju je vodio nekadašnji lider SFRJ Tito, kao i o Pokretu nesvrstanih, učili samo iz knjiga, želim da vam dočaram šta je to konkretno značilo. Afričke države, koje su se u periodu nakon Drugog svetskog rata oslobađale kolonijalnog jarma, tadašnja Jugoslavija pružila ruku prijateljstva, ali i učinila veoma konkretne stvari – ekonomska saradnja je cvetala, sarađivali smo u svim oblastima, ali najvažnije od svega je to što je Jugoslavija afričke zemlje tretirala onako kako to nije činila ni jedna druga država sa takozvanog razvijenog Zapada – potpuno ravnopravno i sa punim uvažavanjem.

Uvažene kolege,

Republika Srbija i danas sa ponosom baštini tradicije Pokreta nesvrstanih zemalja. I dalje dobro znamo da uvažavamo i negujemo različitosti, svesni da su upravo te različitosti bogatstvo na kojem gradimo naše odnose i bolju zajedničku budućnost. Kao što su 1961. godine, sa prvog Samita pokreta nesvrstanih, na kojem je bio i tadašnji predsednik Gane Nkrumah, upućene poruke mira, solidarnosti i međusobnog uvažavanja i razumevanja, tako  su i danas ove poruke neophodne za prevazilaženje kriza koje se samo pojačavaju širom sveta.

Nažalost, upravo na primeru Srbije se može videti kako su svi principi, za koje smo se zajedno i sa našim saveznikom Ganom zalagali kroz istoriju, najgrublje pogaženi, kao i međunarodno pravo i poredak, koje smo mukotrpno gradili. Zato želim i ovom prilikom da se zahvalim našim dragim prijateljima iz Gane što poštuju međunarodno pravo i osnovne principe sadržane u Povelji Ujedinjenih nacija i ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost takozvanog Kosova. Budite uvereni da će i Republika Srbija čvrsto stajati uz Ganu i da ćemo nastaviti da vam budemo pouzdan saveznik.

Dragi prijatelji, dragi studenti iz Gane,

Izuzetno sam ponosan što ste sa nama danas i što nastavljate višedecenijsku tradiciju studiranja u Beogradu. Nadam se da ste imali priliku da, tokom vašeg boravka u našem gradu, da obiđete i Muzej afričke umetnosti, jedinstven muzej ove vrste u regionu. U njemu se, između ostalog, nalazi i igra mankala (ovari), koja je poklon dobijen upravo iz Gane. Sa ponosom ističem da je, za razliku od nekih evropskih muzeja afričke kulture i umetnosti, naš muzej jedinstven po tome što su sva dela i predmeti koje Muzej baštini rezultat poklona, donacija i isključivo legalne akvizicije. Želim da Vas, ovom prilikom, pozovem i da svi zajedno obeležimo 25. maj, Dan prijateljstva sa narodima Afrike.

Vaša ekselencijo, draga Širli,

Još jednom želim da Vam zahvalim na Vašem ličnom doprinosu našim odnosima i da naglasim da u Republici Srbiji imate velikog prijatelja. Želim Vam ugodan boravak u našoj zemlji i sa radošću čekamo Vaš novi dolazak. Živeli!“

Povodom obeležavanja jubileja uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Gane, ministar Dačić je ministarki Bočvej uručio jubilarnu personalizovanu poštansku markicu.