Dačić: "U Njujorku niz važnih multilateralnih skupova"

27. sep 2019.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je kao član srpske delegacije učestvovao na 74. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prisustvovao je i nizu pratećih događaja koji su okupili brojne svetske lidere.

„Čitav niz važnih sastanaka je ostvaren i na multilateralnom planu i to na raznim pratećim događajima, kao što su bili Samit o klimatskim promenama gde je domaćin bio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, Sastanak o verskim slobodama na kojem je bio predsednik Tramp sa svojim saradnicima i članovima porodice, Konferencija o medijskim slobodama i zaštiti novinara koju vodi britansko ministarstvo spoljnih poslova, a domaćini skupa bili su državni sekretar za Komonvelt Tarik Ahmad od Vimbldona, i Amal Kluni koja je specijalni predstavnik Velike Britanije za slobodu medija. Amal Kluni sam pozvao da dođe u Srbiju i da, zajednički sa Uneskom, radimo na toj važnoj temi.

Uskoro ću ponovo biti ovde u Njujorku jer će u oktobru biti redovna sednica Saveta bezbednosti posvećena KiM na kojoj ćemo razgovarati o situaciji na Kosovu i Metohiji posle parlamentarnih izbora", rekao je ministar Dačić.