Dačić: „Neophodno je da sa Peruom gradimo strateške odnose“

03. jul 2019.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravio je u zvaničnoj poseti Republici Peru.

U glavnom gradu, Limi, ministar Dačić imao je veoma uspešan razgovor sa svojim kolegom, ministrom inostranih poslova Perua Nestorom Popolisiom Bardalesom.

„Nekadašnja Jugoslavija sa Peruom je imala izuzetne odnose. Peru je bio jedan od naših najvećih političkih i ekonomskih saveznika u ovom regionu. Poslednjih godina došlo je do stagnacije u odnosima i to je rezultiralo time da je Peru priznao JPNK.
Imajući sve to i vidu, nama je u interesu da obnovimo odnose s Peruom, i zato je ova moja poseta od izuzetnog značaja obzirom da prošao niz godina od poslednje bilateralne posete.

Peru je priznao JPNK 2008. godine, ali imaju status zamrznutog priznanja. Nisu uspostavili diplomatske odnose, a od 2015. godine ne glasaju za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama (Unesko i Interpol).

Takođe, Peru je nestalna članica Saveta bezbednosti UN-a. U julu će predsedavati Savetu bezbednosti i mogu da kažem da imamo njihovu otvorenu podršku u Savetu bezbednosti.

Dakle, došlo je vreme da se naši odnosi obnove. Aktivno ćemo učestvovati u traženju naših zajedničkih interesa i u tom cilju očekujem posetu mog kolege ministra.

Ekonomska saradnja je veoma niska, saradnja nije preterano razvijena ni u drugom oblastima i zato je neophodno da sa Peruom gradimo strateško partnerstvo.
Pitanje Kosova nije najvažnije pitanje o kojem treba razgovarati, u pitanju su naši strateški odnosi i naše prisustvo u regionu i iz takvog prijateljskog odnosa će proizaći i prijateljski stav u odnosu na probleme oko Kosova. Potrebno je da se Srbija vrati na mesto koje je Jugoslavija imala u odnosima sa tim zemljama i da kroz takav prijateljski odnos prema njima štitimo svoj nacionalni i državni interes.

Američki kontinent ima 35 država koje su članice UN-a, trenutno Kosovo nije priznalo 19 zemalja, dok je 16 priznalo. Cilj je da se u našu korist poveća broj zemalja koje ne priznaju Kosovo.

Peru je zamrzao svoju odluku o priznanju, tako da se Peru ne može više računati kao zemlja koja podržava Kosovo i za nas je to veoma bitno", naglasio je nakon razgovora u Limi ministar Dačić.