Dačić na vanrednom video sastanku članica CEI

15. maj 2020.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić istupao je danas na vanrednom video sastanku premijera država članica Centralno-evropske inicijative.

Shvatajući ozbiljnost razmera pandemije, ministar Dačić je izrazio bezrezervnu podršku inicijativi Izvršnog sekretarijata i Regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Evropu sa kojom je započet rad Radne grupe Centralno-evropske inicijative.

„Ujedinjeni, delujući u duhu solidarnosti i regionalne saradnje, verujem da će naši napori doneti konkretne rezultate", naveo je Dačić.

Šef srpske diplomatije je izrazio zahvalnost Centralno-evropskoj inicijativi koja je još jednom istupila kao višedecenijski stub saradnje našeg regiona objavivši vanredni poziv za projekte koji je, između ostalog, namenjen i mikro, malim i srednjim preduzećima. Prepoznajući potrebu za ublažavanjem i sprečavanjem ekonomskih posledica po naše društvo, ministar Dačić je sa zadovoljstvom istakao da je Republika Srbija spremna za svaku dalju meru kada je u pitanju učvršćivanje naših ekonomskih veza i produbljivanje tržišta regiona.

Dačić je podsetio da su Evropska komisija i članice Evropske unije pojedinačno izdvojile značajna sredstva i donirale zaštitnu opremu Srbiji i regionu, dok je istovremeno Srbija pomogla u repatrijaciji građana Evropske unije i uputila pomoć u zaštitnoj opremi pojedinim članicama Centralno-evropske inicijative kojima je ona bila izuzetno potrebna.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je tokom istupanja istakao da ne može da se ne osvrne na ozbiljnost situacije u Crnoj Gori.

Šef srpske diplomatije je apelovao na mirno i pribrano postupanje i rešavanje svih problema dijalogom sa Srpskom pravoslavnom crkvom i srpskim narodom u Crnoj Gori. U svom obraćanju Dačić je izneo da očekuje da će vladika i sveštenstvo biti pušteni u najkraćem vremenskom periodu.

„Ovo govorim bez ikakve želje da se mešamo u unutrašnje stvari Crne Gore već isključivo u najboljem interesu i Crne Gore i Srbije, odnosno bratskog crnogorskog i srpskog naroda, kao i u interesu regionalne stabilnosti i saradnje", zaključio je Dačić.

Prenosimo istupanje ministra Ivice Dačića u celosti:

„Poštovani gospodine Markoviću,
Poštovani generalni sekretaru Antonione,
Uvažene kolege,
Dragi prijatelji,

Pre svega, dozvolite mi da vas pozdravim i izrazim zahvalnost za organizaciju ovog sastanka koji je pokazatelj zajedničke posvećenosti našem CEI regionu u ovim teškim vremenima. Republika Srbija prepoznaje značaj i pruža svoju podršku ovom sastanku na visokom nivou kako bismo zajedničkim snagama i sinhronizovanim individualnim aktivnostima nadjačali ovaj izazov i prebrodili posledice koje će neminovno uticati na živote naših građana.
Zdravstveni sistemi naših država podnose opterećenje bez presedana, izazvano virusom COVID-19 – globalnom pretnjom po javno zdravlje. Shvatajući ozbiljnost razmera pandemije, želim da izrazim bezrezervnu podršku inicijativi Izvršnog sekretarijata i Regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Evropu kojom je započet rad Radne grupe Centralno-evropske inicijative. Ujedinjeni, delujući u duhu solidarnosti i regionalne saradnje, verujem da će naši napori doneti konkretne rezultate. Sada, više nego ikada, moramo ujedinjenim strategijama, iskustvom i sredstvima pobediti do sada, verovatno, najveći izazov u 21. veku. Shvatajući odgovornost prema svojim građanima čije je zdravlje naš prioritet, Republika Srbija se uhvatila u koštac sa epidemijom pravovremenim i efikasnim merama. Broj zaraženih na dnevnom nivou je u konstantnom opadanju, dok je smrtnost među zaraženima oko dva posto. Zajedničkim naporima i razmenom iskustava možemo bolje brinuti o našim građanima, naročito o osetljivim grupama.

Zahvalni smo Centralno-evropskoj inicijativi koja je još jednom istupila kao višedecenijski stub saradnje našeg regiona objavivši vanredni poziv za projekte koji je, između ostalog, namenjen i mikro, malim i srednjim preduzećima. Pozdravljamo inicijativu za pružanje podrške manjim preduzećima i nevladinom sektoru, koji se sada nalaze u izuzetno teškoj situaciji. Prepoznajući potrebu za ublažavanjem i sprečavanjem ekonomskih posledica po naše društvo, sa zadovoljstvom ističem da je Republika Srbija spremna za svaku dalju meru kada je u pitanju učvršćivanje naših ekonomskih veza i produbljivanje tržišta regiona. Naše vlade imaju obavezu da ulože sve napore za sprečavanje ekonomske krize koja bi mogla imati dalekosežne posledice po naše privrede i građane. Republika Srbija će pomoći privatnom sektoru koji se suočava sa rizikom od nelikvidnosti i nesolventnosti da smanje očekivane gubitke. Prioritet nam je zdravlje radnika i stabilnost privrede. Nadam se da smo saglasni da, nakon stabilizovanja zdravstvene situacije, jedino rešenje, u tom smislu, predstavlja relaksacija mera kako bismo našim građanima obezbedili normalan život, ali uz mere opreza koje moraju biti prisutne i brižno poštovane. Srbija već čini korake ka postepenom otvaranju granica, poštujući epidemiološke preporuke. Počev od 1. juna, otvaramo granice za državljane Albanije, BiH, Crne Gore, S. Makedonije, što je, takođe, u duhu jačanja poverenja i saradnje u regionu.

Dragi prijatelji,
dozvolite mi da zaključim da se upravo u ovakvim vremenima saradnja dokazuje solidarnošću - pomoći onome kome je najpotrebnije. Podsetiću vas da su Evropska komisija i članice EU pojedinačno izdvojila značajna sredstva i donirale zaštitnu opremu Srbiji i regionu, dok je istovremeno Srbija pomogla u repatrijaciji građana EU i uputila pomoć u zaštitnoj opremi pojedinim članicama CEI kojima je ona bila izuzetno potrebna. Posebno nam je bilo važno da učestvujemo na donatorskoj konferenciji koju je 4. maja organizovala predsednica Evropske komisije, kada je Srbija izdvojila 2 miliona evra (milion za istraživanja i pronalaženje vakcine i milion za Svetsku zdravstvenu organizaciju).

Na kraju, sa velikom zabrinutošću pratimo situaciju u Crnoj Gori povodom hapšenja vladike i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Apelujemo na mirno i pribrano postupanje i rešavanje svih problema dijalogom sa Srpskom pravoslavnom crkvom i srpskim narodom u Crnoj Gori. Očekujemo da će vladika i sveštenstvo biti pušteni u najkraćem vremenskom periodu.

Ovo govorim bez ikakve želje da se mešamo u unutrašnje stvari Crne Gore već isključivo u najboljem interesu i Crne Gore i Srbije, odnosno bratskog crnogorskog i srpskog naroda, kao i u interesu regionalne stabilnosti i saradnje.

Hvala vam."