Dačić i Sijarto o organizovanju zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske i sporazumu o strateškom partnerstvu

17. jun 2020.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Nakon sastanka, ministar Dačić je rekao da su Beograd i Budimpešta sada posvećeni organizovanju zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske i potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu.

Dačić je na konferenciji za medije sa mađarskim kolegom istakao da je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto uvek drag gost u Srbiji, a da je i najveći advokat i zastupnik stavova Srbije na svim sastancima EU.

"To govori o visokom izgrađenom odnosu dve zemlje koji su izgradili predsednik Srbije Aleksandar Vucić i mađarski premijer Viktor Orban", naglasio je Dačić i dodao da se to pokazalo i tokom pandemije.

Dačić je izrazio zahvalnost za podršku koja je pružila Mađarska Srbiji i kada je reč o donacijama, a takođe i u procesu evakuacije srpskih državljana tokom pandemije.

"Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo prvi rešili pitanje otvaranja naših granica i naši građani mogu da putuju opušteno iz jedne u drugu zemlju", kazao je Dačić.

Kazao je da je današnja tema sastanka sa Sijartom bila šta posle pandemije, organizovanje zajedničke sednice vlada i sporazum o strateškom partnerstvu. Takođe bilo je reči i o pružanju međusobne podrske u državama u kojima dve zemlje nemaju istovremeno diplomatska predstavništva.

"Srećni smo što smo uspeli da izgradimo tako dobre odnose. Naša dobra saradnja sa predstavnicima Mađara u Srbiji ali i sa Ištvanom Pastorom nadam se da će se nastaviti i posle izbora", zaključio je Dačić.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto rekao je da je period tokom pandemije pokazao da su Srbija i Mađarska uspele i u tom periodu da jačaju odnose, da pomažu jedni drugima u povratku državljana koji su se zatekli u inostranstvu i da su u najbržem mogućem roku otvorene granične prelaze između Mađarske i Srbije, iako Srbija nije država članica EU.

"Imali smo uspešnu saradnju tokom pandemije a sada ćemo jačati ekonomske odnose. Jačanje ekonomskih odnosa će biti i interesu jedne i druge zemlje. Pokazao se značaj strateškog položaja naših zemalja i kada smo otvorili granici svi su se zaprepastili i pitali šta će biti sada", rekao je Sijarto. Veoma je važno što povezujemo Zapad sa Istokom. Možemo da profitiramo od toga i treba da se fokusiramo na velike infrastrukturne projekte i profitiramo od našeg geostrateškog položaja", naveo je on.

Sijarto je podsetio na izgradnju železničke pruge Budimpešta-Beograd i naglasio da je veoma značajno što će se Mađarska snabdevati sa gasom koji dolazi iz Turske preko Srbije, te da će kapaciteti tog gasovoda biti šest milijarde kubnih metara, ali i da će dostići deset milijardi kubnih metara.

Kako je naglasio, za Mađarsku je takođe uspeh to što je Srbija što uspešnija i dodao da je prošlogodišnja razmena između dve zemlje iznosila 2,5 milijarde evra.

Kazao je da su mađarske kompanije investirale u Srbiju devet milijarde forinti u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, ali i to da je Mađarska omogućila fond mađarskim kompanijama sa budžetom od 25 milijarde forinti za investiranje u inostranstvu, uključujući i Srbiju.

"Praktično ćemo pokriti 60 odsto investicija za one mađarske kompanije koji žele da investiraju u Srbiju", dodao je Sijarto.