Dačić i Dimitrov: Moguće otvaranje granice do kraja juna

10. jun 2020.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa svojim kolegom ministrom inostranih poslova Severne Makedonije Nikolom Dimitrovim.

Ministri su se sastali danas u Nišu, kako bi razmotrili mogućnost otvaranja granice do kraja juna. Ministar Dimitrov je rekao da će odluka o otvaranju granice zavisiti od epidemiloške sitaucije i u Severnoj Makedoniji, i u čitavom regionu. On je istakao da je odlična saradnja Srbije i Severne Makedonije tokom pandemije, uz humanitarnu pomoć, i izrazio nadu da će se saradnja nastaviti i kada ne bude bilo „ove užasne krize". Dimitrov je podsetio da su Srbija i Severna Makedonija imale zajedničku prošlost u Jugoslaviji, a da se nada zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji.

Domaćin sastanka u Nišu, ministar Dačić takođe je izrazio nadu da će granica Severne Makedonije i Srbije biti otvorena do kraja ovog meseca.

Šef srpske diplomatije je podsetio da je Srbija dogovore o slobodnom prelasku granica postigla sa Bosnom i Hercegovinom, Mađarskom i Bugarskom, dok je Grčka najavila da će granice otvoriti 15. juna.

„Želimo da jačamo naše odnose sa Severnom Makedonijom i pozdravljamo odluku Evropske unije da otvori pregovore o članstvu Severne Makedonije u Evropskoj uniji", istakao je Dačić.

Ministar Dačić je rekao: „Mi generalno mislimo da ceo taj proces pridruživanja treba da ide brže i da Evropska unija treba da nam da neke perspektive o tome za koliko vremena možemo da razmišljamo o učlanjenju u EU, ali to je trenutno veoma teško." On je najavio da će biti redovnih bilateralnih sastanaka u cilju uspostavljanja još boljih odnosa Srbije i Severne Makedonije.

Dačić i Dimitrov su posle sastanka u Gradskoj kući posetili udruženje koje okuplja Makedonce u Nišu.